Шкільні карантини: де переносять канікули і переходять на дистанційне навчання

Навчальний процес у багатьох українських школах знову страждає через третю хвилю коронавірусу в Україні та посилення карантинних обмежень в низці регіонів.

У низці областей перевели на дистанційний формат навчання і старші, і молодші класи (Фото: gaysin-rda.gov.ua)

НВ розповідає про ситуацію з обмеженнями та карантином у школах всіх областей України станом на 15 березня. Матеріал буде регулярно оновлюватися.

Зараз такі обмеження стосуються здебільшого областей, які потрапили до червоної зони:
  • Закарпатська,
  • Житомирська,
  • Івано-Франківська,
  • Чернівецька.
Ще майже 10 областей перебувають у помаранчевій зоні та близькі до червоного рівня. В окремих з них формат навчання в школах почали змінювати вже зараз.

Області перераховано в алфавітному порядку. Кольором виділені регіони, яких вже торкнулися зміни у форматі навчання: перехід на дистанційну освіту або рекомендація змістити дати весняних канікул (раніше Міносвіти пропонувало провести їх 22 березня — 28 березня 2021 року).

У списку не враховуються поодинокі випадки дистанційного навчання в школах, пов’язані з локальними осередка коронавірусної інфекції в цих закладах.

Київ — помаранчева зона

Обмеження відсутні.

Вінницька область — помаранчева зона

Всі школи області переведено на дистанційне навчання: за рішенням місцевої комісії ТЕБ та НС 1−4 класи навчаються вдома з 3 березня, старші школярі - з кінця лютого.

Крім того, у Вінниці вирішили раніше провести весняні канікули: їх оголосили з 9 по 15 березня.

Школярі повернуться до навчання 16 березня, якщо ситуація в області не погіршиться, уточнила начальник департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко.

Волинська область — жовта зона

Обмеження відсутні.

Дніпропетровська область — жовта зона

Обмеження відсутні.

Донецька область — помаранчева зона

Обмеження відсутні

Житомирська область — червона зона

З 3 березня область потрапила до зони найсуворіших обмежень, тому формат навчання в школах регіону відповідає вимогам червоної зони.

До школи можуть ходити учні 1−4 класів, старші класи навчаються дистанційно. При цьому батьки мають право вирішувати, чи відправляти дитину до школи.

Дитсадки продовжують свою роботу.

Однак в окремих районах Житомирської області закрили на карантин дитсадки і перевели на дистанційне навчання навіть початкову школу. Станом на початок весни така ситуація склалася в Бердичеві, Чуднівській, Новоград-Волинській та Ємільчинській територіальних громадах, повідомляє Суспільне.

914 грн.

74 грн.

549 грн.-21%

3199 грн.-23%

399 грн.-42%

449 грн.

779 грн.-13%

У Житомирі вирішили перенести весняні канікули, які мали початися 22 березня. Тепер вони пройдуть з 13 по 21 березня.

Крім того, в школах Бердичева весняні канікули вже пройшли — їх перенесли на 1−5 березня.

Закарпатська область — червона зона

З 5 березня за рішенням місцевої комісії ТЕБ та НС старші класи шкіл Закарпатської області переведено на дистанційне навчання.

Традиційний формат навчання зберігається для молодших школярів (1−4 класи) і відвідувачів спеціальних навчальних закладів.

Дитячі садки поки працюють.

Канікули в Ужгороді перенесли через критичну ситуацію із захворюваністю: їх провели з 1 березня по 7 березня.

Крім того, в місті рекомендували перевести на «дистанційку» не лише старші класи, але й молодші (1−4-ті) — такий режим передбачений з 15 до 26 березня.

В окремих районах Закарпатської області обмеження в школах більш жорсткі:

у Великобичківській громаді від початку березня дистанційно навчаються всі класи місцевих шкіл, а дитсадки тимчасово закриті;

у Тячівській громаді дистанційне навчання для всіх школярів запроваджували з 24 лютого до 9 березня;

в Береговому закриті дитсадки, у всій Берегівській громаді - переведено на дистанційне навчання учнів старших і молодших класів.

Запорізька область — жовта зона

Обмеження відсутні

Івано-Франківська область — червона зона

Тут школи з 1 березня переведено на дистанційне навчання.

Найжорсткіші обмеження діють в Івано-Франківську, де ще з кінця лютого закриті дитячі садки та дистанційно навчаються навіть молодші школярі.

Орієнтовні дати скасування такого режиму навчання поки невідомі: ситуація із захворюваністю в місті та області залишається складною.

Київська область — помаранчева зона

У шести школах Київської області канікули триватимуть з 9 по 14 березня через стрімке зростання захворюваності на ГРВІ. Йдеться про школи Калинівської, Димерської, Немішаєвської та Березанської об'єднаних територіальних громад.

У 47 громадах Київської області весняні канікули почнуться з 22 березня та триватимуть до 28 березня, в інших 15 громадах — з 29 березня до 4 квітня.

Кіровоградська область — жовта зона

Обмеження відсутні

Луганська область — жовта зона

Обмеження відсутні

Львівська область — помаранчева зона

Місцева комісія ТЕБ та НС рекомендувала школам області з 9 березня перейти на дистанційне навчання. Спеціальні навчальні заклади та дитсадки поки залишаться відкритими.

Крім того, в школах Львівської області рекомендують перенести весняні канікули раніше і почати їх на тиждень раніше — з 15 березня, а не 22 березня.

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що в обласному центрі старшим школярам (5−11 класи) рекомендують перейти на дистанційне навчання з вівторка, 16 березня. Таке рішення прийняла 15 березня місцева комісія ТЕБ та НС.

Канікули в місті пройдуть за планом, 22−28 березня.

Досі школи Львова працювали у звичайному режимі. Молодші школярі продовжать навчання у традиційному форматі, окремо відзначив Садовий.

«Молодші класи залишаться в школі, бо часто батькам немає з ким залишити дитину. І не варто в такий складний час створювати людям ще більше проблем», — заявив мер Львова.

Миколаївська область — помаранчева зона

У школах Миколаєва вже з середи, 17 березня, учні середньої та старшої школи вчитимуться дистанційно. Таке рішення планує затвердити міська комісія з питань ТЕБ та НС у вівторок, 16 березня

Учні 1−4 класів продовжують навчатися у звичайному режимі до 19 березня включно.

Канікули у Миколаєві подовжили: для всіх учнів вони почнуться з 22 березня і триватимуть два тижні (до 4 квітня).

Одеська область — жовта зона

Хоча область перебуває в «базовій» жовтій зоні, в школах Одеси вирішили тимчасово запровадити дистанційне навчання через зростання захворюваності на COVID-19 серед дітей.

З 15 до 19 березня школярі 5−11 класів в Одесі навчатимуться дистанційно.

Молодші школярі (1−4 класи) у ці дати можуть вчитися очно, хоча за рішенням батьків і вчителів цим класи також дозволено дистанційний формат навчання.

Потім всі учні підуть на канікули згідно з планом — з 22 по 28 березня. Так вдасться зробити «двотижневу перерву в спілкуванні між дітьми», пояснила директор департаменту освіти та науки Одеської міськради Олена Буйневич.

Дитячі садки Одеси працюють у звичайному режимі.

Полтавська область — жовта зона

Обмеження відсутні.

Весняні канікули для учнів полтавських шкіл триватимуть тиждень. Розпочнуться у понеділок, 22 березня, і триватимуть до 28 березня включно. А другий семестр, який розпочався 11 січня, завершиться 9 червня.

Рівненська область — жовта зона

Обмеження відсутні

Сумська область — помаранчева зона

Обмеження відсутні

Тернопільська область — помаранчева зона

Тут запровадили обмеження в одному з районів області — в Заліщицькій громаді.

З 1 по 5 березня школи в Заліщиках було переведено на дистанційний формат, на цей же період закривалися дитячі садки.

Однак вже з 6 березня освітній процес в школах і дитсадках відновили в звичайному форматі.

Харківська область — жовта зона

Загальні обмеження в регіоні не запроваджували, але станом на 9 березня на дистанційну форму навчання перейшли шість шкіл в чотирьох громадах Харківської області.

Це дві школи Борівської селищної ради, по одній школі - в Красноградській, Вовчанській та Наталинській громадах Харківської області.

Крім того, з 4 по 10 березня дистанційно довелося вчитися школярам Лозової, але не через коронавірус: школи та садочки міста закривали через масштабну аварію на водогоні.

Херсонська область — жовта зона

Обмеження відсутні

Хмельницька область — помаранчева зона

Тут обмеження запровадили в Шепетівці, де склалася найбільш критична ситуація з рівнем захворюваності.

З 15 по 19 березня всі школи Шепетівки (старші та молодші класи) переходять на дистанційну освіту, потім в них пройдуть планові весняні канікули (22−28 березня).

Крім того, на два тижні - з 15 по 28 березня — в місті переводять на дистанційні заняття дитячі художні, музичні, спортивні школи та заклади позашкільної освіти.

Черкаська область — помаранчева зона

Обмеження відсутні

Чернівецька область — червона зона

Регіон опинився в червоній зоні з 1 березня.

Ще раніше, з 26 лютого, тут перевели на дистанційне навчання всіх школярів — з 1 по 11 класи. Нове рішення про те, щоб залишити на дистанційному форматі навчання навіть молодші класи, місцева комісія ТЕБ та НС ухвалила 9 березня.

Канікули в області, швидше за все, пройдуть за планом — з 22 по 28 березня.

Чернігівська область — жовта зона

Обмеження відсутні

За яких умов школи переходять на дистанційне навчання?

Зараз є кілька причин, коли школа (або частина її класів) може бути переведена на дистанційний формат навчання:
  • запровадження режиму червоної зони в області: згідно з рекомендаціями Кабміну, у такому випадку 1−4 класи навчаються очно, 5−11 класи — дистанційно, а дитсадки працюють (проте регіони можуть самі запроваджувати жорсткіші правила за необхідності);
  • якщо на самоізоляції через хворобу чи контакт з хворим на COVID-19 перебуває близько 50% учнів та працівників школи / класу.
Редактор: Інна Семенова

За матеріалами: НВ
Добавлено: 15-03-2021, 17:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх