Нові небезпечні мутації "британського" коронавірусу в Україні

Науковці виявили в Україні нові мутації так званого "британського" штаму коронавірусу. Цей варіант вірусу відрізняється критичними змінами в його ділянках і більш важкими клінічними проявами.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Інституту молекулярної біології і генетики НАН України (ІМБГ) у Facebook, передає Depo.ua.

Зазначається, що науковці провели секвенування 17 зразків, відібраних у хворих з Івано-Франківська, та двох – з Києва, та виявили у всіх зразках нові мутації "британського" штаму коронавірусу.

"Модифікований "британець" відрізняється від попередника, вперше виявленого у Лондоні в грудні 2020 року, критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини", - йдеться у повідомленні.

Зразки для дослідження було відібрано на Прикарпатті, коли в регіоні почався різкий спалах захворювання.


В Інституті припускають, що саме комбінація мутованих штамів, похідних від "британського", стала причиною різкого погіршення епідеміологічної ситуації в Україні.

"За даними, оприлюдненими днями керівництвом МОЗ, досі на території України фіксували одиничні випадки попереднього "британського" штаму. Вочевидь, саме комбінація модифікованих штамів "британця" спричинила нинішню хвилю епідемії і є поясненням все частішого виявлення випадків повторного інфікування людей. Крім того, лікарі фіксують важче протікання коронавірусної хвороби у людей", - йдеться у повідомленні.

У ІМБГ  також розповіли, що представники ВООЗ погодилися з їхніми висновками щодо нової хвилі захворюваності, яка спричинена новим для України штамом коронавірусу та характеризується більш важкими клінічними проявами. Вони застерегли про появу інших, ще небезпечніших штамів, які почали фіксувати в сусідніх країнах Європи.

Також фахівці ВООЗ підкреслили необхідність регулярного моніторингу змін SARS-CoV-2 для виявлення нових ковід-мутантів, які "заходять" у країну, що дозволить, за умови швидкого протиепідемічного реагування, локалізувати спалахи захворювання та зупинити подальші хвилі пандемії.


Інститут молекулярної біології і генетики НАН України про виявлення нових штамів британського коронавірусу в Україні

Британський штам коронавірусу в Україні: що про це відомо

Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України 4 березня виявив два мутовані штами коронавірусу з генетичними характеристиками, які відповідають британському варіанту.  

Зразки вірусу зібрали в середині лютого у хворих із західних областей країни. Всього співробітники секвенували й розмістили в базу даних GISAID 20 вірусів SARS-CoV-2.

Британський штам має здатність у 1,7 разу швидше передаватися від людини до людини. Саме з цим може бути пов’язано ускладнення епідемічної ситуації в країні, яка спостерігається останні тижні. Але при цьому жодних доказів того, що британський штам є більш смертоносним або призводить до важчого протікання хвороби, наразі немає.

Вакцина Oxford/AstraZeneca (CoviShield) є ефективною проти британського варіанту вірусу, про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я. Тому вакцинація залишається найефективнішим захистом від COVID-19.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що новий "британський"штам коронавірусу вже підтвердили у Києві та трьох обласних центрах. 

У Раді національної безпеки і оборони України заявили про доцільність внесення актуальних змін до вітчизняного протоколу лікування коронавірусної хвороби з урахуванням світового досвіду та з огляду на підтвердження циркуляції в Україні мутованих штамів коронавірусу. 

За матеріалами:  Depo.ua, Подробиці
Добавлено: 22-03-2021, 14:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх