Венеційська комісія оприлюднила висновок до закону про реформу КСУ

Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо законопроєкту щодо реформування Конституційного Суду та відновлення довіри до конституційного судочинства в Україні

Висновок було опубліковано на сайті Венеційської комісії.

Відтак, комісія оприлюднила висновок щодо проєкту закону про конституційну процедуру №4533, а також щодо альтернативного проєкту закону №4533-1.

Венеційська комісія позитивно оцінила положення законопроєкту №4533, що стосуються покращення доступу громадян до Конституційного суду зі скаргами. Положення, зокрема, включають можливість подачі скарг та обміну кореспонденцією в електронному вигляді, надання можливості усувати недоліки скарг, запровадження можливості відшкодування витрат скаржникам.

Комісія також схвально оцінила пропозицію чітко визначити межі повноважень Конституційного суду, заборонивши йому визнавати неконституційними закони, які не були оскаржені у встановленому порядку.

У свою чергу в комісії висловили пропозиції щодо:
  • запровадження градації видів дисциплінарних стягнень для суддів КСУ
  • конкурсного відбору суддів КСУ із залученням міжнародних експертів;
  • кола осіб, які матимуть право ініціювати дисциплінарні провадження щодо суддів КСУ, зокрема включивши в перелік цих осіб НАЗК;
  • можливості перегляду рішень КСУ у разі притягнення судді до кримінальної відповідальності, пов'язаної з ухваленням цього рішення.
Також у висновку наголошується, щоб КСУ проявив стриманість у разі оскарження цього закону та надати письмові пропозиції щодо можливого удосконалення його положень.

Нагадаємо,
  • 29 грудня після засідання РНБО президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького з посади судді на 2 місяці.
  • Управління держохорони не пустило до Конституційного суду відстороненого голову КСУ Олександра Тупицького.
  • Відсторонений від посади судді Конституційного суду Олександр Тупицький звернувся до президента Володимира Зеленського з вимогою покарати працівників держохорони за блокування КСУ і скликати РНБО.
  • Верховний Суд відмовив у відкритті провадження у справі щодо відсторонення від посади глави КСУ Олександра Тупицького.
  • 22 лютого Зеленський заявив, що КСУ відновить роботу, коли вдасться "позбутися" його очільника Олександра Тупицького
  • 26 лютого президент Володимир Зеленський указом продовжив відсторонення Олександра Тупицького від виконання обов'язків голови Конституційного суду ще на місяць.
За матеріалами: Еспресо
Добавлено: 23-03-2021, 09:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх