Без вини Китаю. Звіт ВООЗ про появу COVID

Експерти ВООЗ називають вкрай малоймовірною популярну версію про те, що пандемія почалася з витоку COVID-19 з лабораторії Уханьского інституту вірусології.

Світ вже більше року живе з коронавірусів, але до сих пір так і не з'ясував, звідки він з'явився.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підготувала доповідь про походження COVID-19, складений в результаті спільної роботи 17 китайських вчених і 17 експертів ВООЗ.

Але до нього виникло багато питань, перш за все на Заході. Головне - доповідь так і не відповідає на питання про вину Китаю в поширенні коронавируса.

Багато питань

Найімовірнішою версією виникнення коронавируса в доповіді називається теорія про те, що він виник в популяції кажанів, мутував і перескочив на людину через іншу тварину.

Однак яке саме це була тварина, вчені поки не встановили.

Експерти ВООЗ також називають вкрай малоймовірною популярну версію про те, що пандемія почалася з витоку Covid-19 з лабораторії Уханьского інституту вірусології.

Газета New York Times називає розділ доповіді, присвячений теорії про витік з лабораторії, "в кращому випадку поверхневим".

Всі дослідницькі дані, проаналізовані в звіті, були надані китайськими вченими, багато з яких безпосередньо залежать від держави і займають посади в бюджетних установах.

Критики вказують на те, що мандат експертів ВООЗ під час їх 27-денного візиту в Ухань був вкрай обмеженим, а китайська влада неодноразово перешкоджали їх роботі.

Розкрили не всі

Китай відмовився надати експертам ВООЗ ключові відомості про виникнення нового коронавируса, заявив австралійський мікробіолог Домінік Дуайєр - один з учасників міжнародної дослідницької місії в місто Ухань.

За словами вченого, коли експерти з ВООЗ приїхали в Китай для проведення розслідування, китайська влада не показали їм вихідні дані про перших відомих пацієнтах, що є стандартною практикою. Замість цього вчені отримали короткі узагальнення запитаних даних.

Влада Китаю наполягають, що повністю співпрацюють з розслідуванням ВООЗ.

США проти

США звинувачували Китай в приховуванні істинного масштабу першого спалаху коронавируса, а також критикували країну за те, що експертам ВООЗ не надали вільних умов роботи. Зокрема, вчені не змогли взяти інтерв'ю у простих жителів і свідків початку пандемії.

"У нас є серйозні питання до методології та процесу підготовки доповіді ВООЗ, в тому числі до того факту, що, судячи з усього, уряд в Пекіні брало участь в його написанні", - сказав Державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю телеканалу CNN.

У відповідь МЗС Китаю звинуватив Держдеп США у політичному тиску на авторів доповіді.

За матеріалами: КореспонденТ.net
Добавлено: 31-03-2021, 08:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх