Марсохід NASA висадив на поверхню апарат, який повинен здійснити перший в історії політ над планетою

Про прімарсованіі "Винахідливості" NASA повідомило в неділю, 4 квітня, інформує Цензор.НЕТ з посиланням на hromadske. Марсохід випустив міні-гелікоптер на висоті 10 сантиметрів над поверхнею Червоної планети. Наступне завдання для апарату - "пережити ніч", кажуть в NASA.

 

Операція по прімарсованію "Винахідливості" насправді була досить складною: апарат знаходився в марсоході в горизонтальному положенні, а перед приземленням повинен був розвернутися в вертикальне. До того ж це перший літальний апарат, який висадили на Марс.

Перші тестові польоти "Винахідливості" в NASA планують здійснити не раніше 11 квітня. Після цього протягом 30 днів апарат повинен якомога більше політати по Червоній планеті, після чого залишиться там назавжди.

Дивіться також на "Цензор.НЕТ": Марсохід Perseverance здійснив першу поїздку по поверхні Червоної планети. ФОТО

"Винахідливість" - це міні-гелікоптер вагою 1,8 кілограма і діаметром 1,2 метра. Його головне завдання - вивчення Марса з повітря: він може зависати на 30 секунд і робити знімки у високій якості двома камерами.

У разі успіху політ "Винахідливості" стане першим в історії людства польотом над поверхнею Червоної планети, де атмосфера в 100 разів більше розріджена, ніж на Землі, а сила тяжіння становить близько однієї третини від земної.

Марсохід NASA під назвою "Наполегливість" 18 лютого приземлився на поверхню планети. Це вже п'ятий успішно запущений марсохід США - він продовжить геологічні дослідження своїх попередників.

Подорож "Наполегливості" до Червоної планети тривав понад 6 місяців. Автоматичну міжпланетну станцію "Марс-2020", сам марсохід і безпілотний вертоліт запустили з пускового майданчика на мисі Канаверал у Флориді ще 30 липня 2020 року.

На поверхні Марса марсохід буде досліджувати ландшафт планети, оцінювати його природні ресурси і ризики для подальших місій. Ця програма триватиме два роки, хоча вчені сподіваються продовжити її термін.

Крім того, під час роботи на поверхні "Наполегливість" також збере зразки грунту, щоб доставити її на Землю. Вчені сподіваються з їхньою допомогою підтвердити або спростувати наявність життя на планеті.

Крім США, свої космічні місії на Марс відправили ще Об'єднані Арабські Емірати і Китай. ОАЕ в липні 2020 року стали першою арабською країною, якій вдалося успішно запустити міжпланетну місію "Надія". Місія повинна облетіти Марс по орбіті і зібрати докладну інформацію про його атмосфері і кліматі.

Китайська місія "Питання до неба" стартувала також в липні 2020 року. Вона складається з марсохода, який буде вивчати підземні умови Червоної планети і спробувати знайти там ознаки життя, і космічного корабля, який вивчить Марс дистанційно, з орбіти.


Добавлено: 5-04-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх