Світлана Земліна отримала орден від президента (ВІДЕО)

Під обстрілами повзла багнюкою до поранених. На передовій її знають як бойову товаришку, а вдома згадують як маленьку дівчинку, що любить няньчити похресників.

Вона під обстрілами повзла багнюкою до поранених. Зі школи планувала бути вчителькою, а стала сержанткою Збройних сил. Світлана Земліна – старша бойова медичка гірсько-штурмової бригади у свої 24 отримала Орден Богдана Хмельницького 3 ступеня.


Вона поправляє на тендітних плечах бронежилет і згадує, як їй повідомили, що треба рятувати поранених. Разом з сержантами Сергієм Сулимою та Олексієм Косташеком кинулася на допомогу. Аби підібратися довелося повзти. 


Думали лише, як врятувати поранених саперів, які приїхали на розмінування, а потрапили під обстріл. 

"Коли я підповзла до одного чоловіка, він лежав обличчям до землі. Я помацала пульс, ознак життя вже ніяких не було", - згадує дівчина.

Світлані Земліній 24 роки, але вона - старший бойовий медик гірських піхотинців. І вже здійснила подвиг - витягла з-під ворожого вогню поранених саперів. Це відбувалося в районі Шумів 26 березня. А 9 квітня на передову приїхав президент  Зеленський. І нагородив Світлану орденом Богдана Хмельницького III ступеня: однією з найзначніших нагород держави. Більше про війну на Сході України

Потому помітили двох поранених. Один стікав кров'ю. Пораненому наклали турнікети. Військового взявся тягти сержант Сергій Сулима.

"Він дійсно евакуйовував, завдяки йому поранений військовослужбовець зміг бути доставлений до надання медичної допомоги", - зазначив заступник командира 10 гірсько-штурмової бригади Даніяр Петрюк.

За кілька днів після цього 40-річний Сергій Сулима загинув - підірвався на вибуховому пристрої. Орденом Богдана Хмельницького за порятунок поранених його нагородили вже посмертно. 

24-річна Світлана Земліна нині ніби спокійна. А тоді каже - переживала як ніколи в житті.

Мама Світлани Людмила Панасюк каже, то побратими звикли бачити її у формі. Вдома ж її всі знають як тендітну дівчину, яка обожнює сукні. 

Про те, що сталося в районі Шумів мама дізналася по радіо. І кинулася дзвонити доньці. Та що й сама була під обстрілами мамі не сказала. 

У мами та вітчима Світлани на двох семеро дітей та вже 9-ро онуків. Та чекає дівчину вдома не лише велика родина.

Класна керівниця, згадуючи Світлану, не може стримати емоцій.

"Сьогодні я побачила, як нагороду їй вручав президент, знову ж зі сльозами на очах", - говорить Олена Пташнюк.

А ще в 11 класі, каже, Світлана планувала бути вчителькою літератури. Та раптом пішла в медичний коледж.

Ігор Литвин був куратором групи Світлани. Каже, вирішила вона стати військовим медиком після відвідин військової частини і 2017-го, вже наступного дня після випускного, Світлана пішла у військкомат.

Світлану Земліну з 10-ї гірсько-штурмової бригади напередодні просто на війні нагородили орденом Богдана Хмельницького третього ступеню. Дівчина служить у бригаді вже четвертий рік. 


За матеріалами: ТСН
Добавлено: 12-04-2021, 16:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх