У КНДР починається масовий голод

Кім Чен Ин закликав готуватися до голоду. Причиною тотальної нестачі продовольства став наджорсткий карантин через пандемію коронавірусу.


Як у 1990-ті. У КНДР починається масовий голод 

Причиною тотальної нестачі продовольства став наджорсткий карантин через пандемію коронавірусу.

Лідер КНДР Кім Чен Ин закликав північних корейців готуватися до нового Важкого походу. Цей евфемізм у Північній Кореї використовується для опису одного з найпохмуріших періодів в історії країни - голоду кінця 1990-х років, у результаті якого, за різними оцінками, загинули до трьох мільйонів осіб. Корреспондент.net розповідає подробиці. 

"Гірше, ніж будь-коли"

Північнокорейський диктатор Кім Чен Ин визнав, що нинішня ситуація в КНДР складається гірше, ніж будь-коли.

"Поліпшення умов життя народу навіть у найважчій за весь час ситуації, у якій нам доводиться долати небувалу кількість випробувань, залежить від осередків, низових організацій партії", - сказав Кім Чен Ин на початку квітня.

І подібну відвертість також можна назвати безпрецедентною для північнокорейської політики.

Напередодні російське диппредставництво в КНДР повідомило, що посольства 12 держав тимчасово припинили свою роботу, а іноземний персонал організацій, зокрема гуманітарних, покинув країну через складну обстановку в Республіці.

Ідеться про посольства Британії, Венесуели, Бразилії, ФРН, Італії, Нігерії, Пакистану, Польщі, Чехії, Швеції, Швейцарії і Франції.

Російські дипломати відзначили, що іноземців, які залишили Пхеньян, "можна зрозуміти".

"Далеко не кожен може витримати безпрецедентні за своєю суворістю тотальні обмеження, найгостріший дефіцит необхідних товарів, зокрема ліків, відсутність можливості вирішувати проблеми зі здоров'ям", - сказано в повідомленні.

Самі дипломати з Росії покинули Північну Корею на саморобній дрезині в лютому цього року. МЗС РФ опублікувало відеозапис, на якому співробітники посольства і члени їхніх сімей повертаються на батьківщину дрезиною через закриті кордони. Їм довелося штовхати дрезину майже кілометр.

Північна Корея - найбільш закрита країна світу - через пандемію коронавірусу стала ще більш закритою. Уже кілька місяців через кордони майже не пропускають навіть життєво важливі для економіки країни вантажі, а про пасажирські перевезення в такій ситуації не йдеться взагалі.

Закриття Пхеньяном кордону через побоювання поширення COVID-19 привело до різкого зниження товарообігу з Китаєм: у минулому році він впав на 75 відсотків у порівнянні з 2019 роком.

9 квітня Кім Чен Ин у виступі на партійній конференції закликав готуватися до нового Важкого походу. Це перший раз, коли глава КНДР проводить аналогії з економічною кризою і масовим голодом 1990-х років.

"Я вирішив просити організації Трудової партії Кореї на всіх рівнях, включаючи центральний комітет, і всіх секретарів осередків всієї партії почати новий, ще більш важкий похід з тим, щоб полегшити труднощі нашого народу, нехай навіть трохи, оскільки вони слідували за партією, як за своєю матір'ю", - заявив північнокорейський лідер.

Західні ЗМІ бачать у цьому завуальовану вказівку на те, що КНДР знову може зіткнутися з подібним голодом - тоді в країні, за різними підрахунками, померло від 500 тисяч до трьох мільйонів осіб.

"У тому, що Кім Чен Ин говорить про труднощі і негаразди, з якими стикається північнокорейський народ, немає нічого надзвичайного. Але той факт, що він почав говорити про новий Важкий похід, свідчить про те, що ситуація дійсно серйозна", - цитує BBC News аналітика по КНДР Коліна Звірко.

В ООН раніше вже говорили про серйозну кризу з нестачею їжі в Північній Кореї.

"Є повідомлення про випадки смерті від голоду, а також про зростання кількості дітей і літніх осіб, які займаються жебрацтвом, оскільки сім'ї не можуть їх прогодувати", - ідеться в доповіді організації.

Міжнародна правова організація Human Rights Watch з посиланням на джерела повідомляє, що вартість кілограма кукурудзи перевищила місячну заробітну плату.

За даними правозахисної організації, країна повернулася до карткової системи розподілу товарів першої необхідності.

HRW також пише, що в КНДР почали вмирати від голоду в прикордонних з Китаєм районах. У цій частині Північної Кореї люди виживають, займаючись контрабандою, що стало неможливим через закриті кордони.

Крім того, Пхеньян посилив покарання за контрабанду, оголосивши її "антисоціалістичною" і "ворожою" поведінкою.

Достовірно невідомо, чи отримує КНДР якусь допомогу. Пхеньян відхилив усі пропозиції про зовнішню допомогу. Крім того, влітку по Північній Кореї вдарили сильні шторми, які призвели до повеней, що вбило посіви.

Кім Чен Ин перевіряє наслідки катаклізму 

За офіційними даними, масових випадків COVID-19 в країні немає. А найжорстокіший карантин був введений через побоювання влади, що вороги народу і диверсанти спробують ввезти в Північну Корею коронавірус, пишуть ЗМІ.

Влітку південнокорейська преса писала з посиланням на перебіжчика з КНДР, що деякі протестантські секти обмірковували терористичний акт із застосуванням коронавірусу як біологічної зброї. Вони припускали, що масова епідемія могла б привести до бунтів і повалення режиму Кім Чен Ина.

На думку експертів Human Rights Watch, північнокорейський режим також боїться потрапляння коронавірусу в країну через деякий "жовтий пил, що проникає через китайський кордон".

У жовтні 2020 року телебачення КНДР закликало громадян менше виходити на вулицю в час, коли вітер несе жовтий пил із сусіднього Китаю. Мова могла йти про сезонні пилові бурі.

За матеріалами:  Корреспондент.net
Добавлено: 13-04-2021, 07:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх