Українська вакцина: на якій стадії розробка та що прогнозуть експерти (ВІДЕО)

Перший етап розробки фінансував українсько-американський консорціум – це об'єднання низки підприємств двох країн

Розробку, яка в перспективі може стати вітчизняною вакциною від COVID-19, українські вчені презентували Володимиру Зеленському ще в жовтні 2020 року. Вона пройшла перший етап доклінічних досліджень, тобто на людях її ще не тестували. Президент тоді не скупився на компліменти.

"Вона унікальна. Це не пафос і не популізм. Вона унікальна, тому що вона не така як інші. Я не можу говорити сьогодні про терміни, але у будь-якому випадку ви повинні зрозуміти наш підхід: не зважаючи на нашу українську вакцину, якщо у когось підтверджена вакцина буде раніше, ми будемо закуповувати, у будь-якому випадку, ми не будемо чекати нашої", – сказав Зеленський.

Так і сталося. Про постачання вакцини до України почали домовлятися з іноземними виробниками, а питання розробки українського препарату зникло з порядку денного. Згадувати про нього почали лише з кінця лютого 2021 року, коли виникли проблеми з поставками із-за кордону.

"Сьогодні, коли у світі йде справжня війна за вакцини, коли уряди країн накладають заборони на експорт законтрактованих і проплачених нами партій вакцин, вихід один – почати виробляти свою", – заявив міністр Степанов.

Міністр визнав, що українська вакцина може бути дорожчою за іноземні. Однак, за його словами, Україна має почати таке виробництво, оскільки це є питанням національної безпеки. Та деякі топчиновники неодноразово висловлювали іншу позицію.

"Сьогодні уже є конкурентний ринок, яким треба просто користуватися. Українська вакцина навіть за умов її появи буде вимагати додаткових досліджень. Це займе там 9-10 місяців – це довго. Ми до цього часу вже скористаємось наявними продуктами на ринку", – зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.


Лікарі ж вважають, що процес розробки та виробництва може тривати й кілька років. Бо в Україні нині не виготовляють жодної вакцини.

"Зараз всі вакцини, що використовуються і в державних, і в приватних медичних установах виробляються в інших країнах. Якщо ми не виготовляємо самі вакцину від кору, якщо ми не виготовляємо самі вакцину від грипу, ми не можемо з нуля просто взяти і почати виробляти вакцину від коронавірусу", – переконаний сімейний лікар Віталій Щуренко.

Попри це, науковцям таки вдалося розробити концепт вакцини на першому етапі досліджень, та на другому етапі виникли труднощі. Це нам пояснив голова профільної комісії РНБО, науковець Сергій Комісаренко.

"Чи буде ця вакцина дієвою чи ні – можуть показати тільки клінічні випробування. Потрібно було створити ну хоча б декілька тисяч зразків цієї вакцини. Треба було налагодити виробництво і, зрозуміло, профінансувати", – зауважив голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту Ради національної безпеки і оборони України Сергій Комісаренко.

Перший етап розробки фінансував українсько-американський консорціум– це об'єднання низки підприємств двох країн. Другий етап значно дорожчий. Тут проводять клінічні дослідження, тобто тестують на добровольцях. Консорціум почав вимагати фінансування від держави, та грошей восени не знайшли. Нині ситуація змінилася.

"Було виділено, я чув, від 100 до 150 мільйонів гривень. Я думаю, що такої суми зрештою достатньо для того, щоб умовити якусь фармацевтичну компанію, з тих які є, щоб вона придбала відповідне устаткування", – вважає Сергій Комісаренко.

Одна з фармацевтичних компаній уже заявила про готовність до такої роботи. Але від коментарів там відмовляються. Та чи не втратила забагато часу Україна?

"Ми почали і пізніше, і при значно гірших умовах, які не можна порівняти з тими, які мали наші конкуренти. Стосовно коронавірусу, з яким ми зараз боремося, це запізно. Але, з рештою, це не пізно, якщо ми з цим коронавірусом ще будемо боротися не менше, ніж рік-два. І, можливо, вже будемо потім боротися за допомогою власної вакцини", – міркує Сергій Комісаренко.

Щоби створити колективний імунітет, потрібно щепити 70% українців. У МОЗі озвучують план зробити це до кінця року. Та за цей час українська вакцина точно не з'явиться.

За матеріалами:"5 канал"
Добавлено: 14-04-2021, 15:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх