Реакція світової спільноти на стягування війська РФ до українського кордону (ВІДЕО)

Міністри країн Балтії вкотре підтвердили, що підтримують територіальну цілісність України

Поки Росія стягує військових до українського кордону, європейські дипломати заявляють про підтримку України. До Києва терміново приїхали міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви. Кажуть, Україну наодинці у протистоянні з Росією не залишать. І закликають НАТО сказати своє слово. Тим часом ФСБ продовжує провокувати українських військових – тепер на морі. Що ж зараз на українському кордоні, про що говорять дипломати і як Україна шукає способи дати відсіч Росії, дізнавалася журналістка "5 каналу".


Раптово і всі троє – до Києва прилетіли керівники зовнішньополітичних відомств балтійських країн. Терміновий візит на запрошення українського колеги Дмитра Кулеби влаштували, аби показати – Україна не лишиться сам на сам з агресією Росії.

"Ключова заява країн Балтії – Україна ніколи не залишиться сама. Ми підтримуємо реформи, які наблизять Україну до Євросоюзу та НАТО. І головне – саме Росія має припинити свою агресивну діяльність, нарощування військ та ескалацію напруги", – заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Латвійський міністр закордонних справ Едгарс Рінкевичс минулого тижня заявляв, НАТО варто якомога швидше запропонувати Україні новий план дій щодо членства в Альянсі і таким чином стримати можливий наступ Росії. Та от у Києві заяви звучать по-протокольному.

"Ми не закликаємо заспокоїтися дві сторони, ми говоримо лише про одну сторону, яка продовжує ескалацію і посилює військовий тиск, стягує війська. І це Росія. У разі подальшої її агресії ми маємо знову звернутися до найжорсткіших заходів – санкцій Євросоюзу", – наголосив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

Міністри знову підтвердили, підтримують територіальну цілісність України. Та от Федерація і далі стягує війська. Напередодні на парламентському комітеті нардепи слухали звіт голови розвідки Кирила Буданова. З його слів, із середини березня Росія вже розташувала майже 90 тисяч військових уздовж українського кордону. Найбільше сил зібрала в окупованому Криму та з боку Воронезької, Брянської та Ростовської областей.

"Умовно ми очікуємо розгортання повного складу на 20 число, тоді всі прибудуть. Загальна кількість з 20 числа має збільшитися до 120 тисяч осіб", – акцентував увагу начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

Зрсередження російських військ біля українського кордону зараз часто порівнюють із тим, що було у 2014-му. Наприклад, ось цю БМП Збройних сил обстріляли з мінометів росіяни під прикриттям нібито сепаратистів. Та тепер такого ж загострення чекати не варто. Бо Україна має повну підтримку Сполучених Штатів та Європи – принаймні, дипломатичну.

"Перше – не дочекаєтеся, друге – ми не боїмося. Слів підтримки недостатньо. Я також звернувся до колег з проханням, щоб вони як члени ЄС та НАТО говорили з іншими членами цих організацій про необхідність практичної підтримки України з боку цих організацій", – зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Аналітик українського Центру оборонних стратегій Олександр Хара запевнив: "Будемо ми членами НАТО або матимемо союзницькі відносини США – це єдині два види гарантій, щоб ми не потрапили у сферу впливу Росії або не були розірвані в жорсткому сенсі".

Поки в Києві звучать дипломатичні заяви, Росія продовжує провокації. Цього разу на морі. Моніторингова група BlaskSeaNews повідомляє, проти ночі четверга 5 катерів ФСБ маневрували перед українськими суднами – трьома малими броньованими артилерійськими катерами типу "Гюрза-М". Сталося все неподалік Керченської протоки.

А ще кажуть, Росія перекриє рух протокою для некомерційних суден. Досьогодні в Чорне море прямували два американські есмінці. Аж раптом – змінили свій курс. Вони мали зайти в Чорне море. Та тепер розвернуться біля Босфору. У Вашингтоні причин поки не коментують. Та схоже, і без кораблів президент США Джо Байден у телефонній розмові напередодні дав Путіну зрозуміти – Україну чіпати не варто.

"Говорити про ворога відкрито, діяти так, як вони роблять – це все ж підводилося до зустрічі з ним. Росія вперше відчула, що таке гібридна агресія. Те, що в релізі було згадано і нас, показано, що ай-яй-яй, ми все бачимо – це великий успіх", – наголошує речник міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

Мізкують над дипломатичним ударом у відповідь і українські представники за кордоном. Посол України в Німеччині Андрій Мельник запропонував: якщо Захід не надає Україні зброю – держава сама має відновити свій ядерний статус. Заявив про це в ефірі головної німецької радіостанції.

"В України немає іншого вибору: або ми є частиною союзу – такого як НАТО, і робимо свій внесок, щоб ця Європа стала сильнішою, або тоді в нас залишається єдина опція – озброюватись самим і, можливо, знову подумати про ядерний статус. Як інакше ми можемо гарантувати нашу оборону?", – наголосив посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Та от в ефективності озброєння Росії фахівці і розслідувачі мають сумнів. Кажуть, бряцання зброєю спрямоване радше на психологічний тиск.

"Це все – це грандіозне ІПСО зі сторони Росії, коли заходила Комишинська бригада до Феодосії, невідомі блогери фоткають, все таке новеньке, класне. Вони фоткають лише голову колони. А далі починається – убиті ЗІЛи, УАЗи. У них ті самі проблеми, що і в нас", – підсумовує речник міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

Заяви з Кремля лунають різні. Спершу запевняли, просто готуються до навчань "Захід-2021". Тепер же пропагнадистські канали на повну піднімають істерію навколо нібито військової загрози з боку НАТО, до якої готується армія Росії.

За матеріалами: "5 канал"
Добавлено: 16-04-2021, 09:57
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх