Україна висилає старшого дипломата посольства РФ

МЗС зробило відповідні дії на висилку українського дипломата.

Україна висилає старшого дипломата посольства РФ 

Україна висилає старшого дипломата посольства Російської Федерації в Києві у відповідь на дії РФ щодо українського консула Олександра Сосонюка. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

Україна висловила рішучий протест у зв'язку із затриманням і висилкою Сосонюка, а також виключила висунуті йому звинувачення. При цьому в МЗС заявили, що дії російської влади грубо порушують Віденську конвенцію про дипломатичні відносини від 1961 року і Віденську конвенцію про консульські відосини з 1963 року. У Києві вважають, що такі дії Москви ще раз підтверджують "обраний Росією курс на подальше загострення з Україною".

"У відповідь на зазначену провокацію старший дипломат посольства Росії в Києві повинен покинути територію України протягом 72 годин, починаючи з 19 квітня", - заявили в МЗС.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін зазначив, що Олександр Сосонюк не причетний до отримання закритої інформації російських правоохоронців. На його думку, такі дії ФСБ є «грубою провокацією» на тлі скупчення російських військ на кордоні з Україною.

«Зазначені кроки російської сторони зустрінуть рішучу відсіч з української сторони, і ми вже опрацьовуємо симетричну відповідь російської сторони», - заявив Єнін.

Зараз Олександр Сосонюк знаходиться на території українського консульства в Санкт-Петербурзі. МЗС України вирішує питання про його повернення додому.

ФСБ РФ затримала консула генерального консульства України в Санкт-Петербурзі Олександра Сосонюка «при отриманні від росіянина закритої інформації з баз російських правоохоронних органів».

Російська спецслужба заявила, що діяльність дипломата «ворожа по відношенню до Росії і не сумісна зі статусом дипломатичного працівника». Крім того, до нього «будуть застосовані заходи відповідно до норм міжнародного права».

Представник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко згодом уточнив, що Сосонюка затримали на кілька годин, поки він знаходиться в українській дипустанові. Ніколенко також назвав затримання українського консула черговою провокацією Росії.

За матеріалами: ZN,UA
Добавлено: 17-04-2021, 21:06
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх