Вербна неділя перед Великоднем 2021: традиції у вірян

Сьогодні, 19 квітня, почалася Вербна неділя. Це шостий тиждень Великого посту, коли віруючі прагнуть до духовного очищення, смирення і позбавлення від суєти, адже зовсім скоро - Великдень.

Після Вербної неділі розпочнеться Страсний тиждень, що нагадує про останні дні земного життя Христа, яка завершиться Світлим Христовим Воскресінням.

У перший день Вербної неділі існувала народна традиція, коли теща з подарунками приходила в гості до молодого зятя. Головне, щоб гостинці були зроблені від чистого серця, а теща не тримала зла на серці. Передаючи презенти, потрібно побажати всього найкращого молодій сім'ї.

Лазарева субота - 24 квітня. У цей день Церква згадує чудо воскресіння праведного Лазаря. Постять можуть додати в меню ікру риби.

У Лазареву суботу доброю прикметою було знаходитися в світлому настрої і гнати похмурі думки. Не можна було скаржитися на життя, засуджувати кого-небудь, лихословити. Помисли і бажання повинні бути чистими.

У народному посівному календарі існувала традиція сіяти горох в цей день. Вважалося, що він добре вродить. А ось іншими польовими роботами займатися було не можна.

Вербна неділя - 25 квітня. У цей день віруючі згадують Вхід Господній в Єрусалим. Після того, як Ісус воскресив Лазаря, звістка про це розлетілася далеко. Люди повірили в те, що він Син Божий і зустрічали його, як царя і майбутнього визволителя від римлян, коли він в'їжджав в Єрусалим.

Церква допускає вживання риби в цей день Великого посту. Віруючі відвідують нічну або ранкову службу і освячують квітучі гілочки верби з "котиками".

Потім ці гілочки приносять додому і легенько хльостають ними домашніх, щоб вони були здорові і жили в достатку. При цьому примовляють: "Не я б'ю, верба б'є. Будь великим, як верба, здоровим, як вода і багаті, як земля".

Прикмети Вербної неділі
  • Кращою погодою для майбутнього врожаю зернових вважалася сонячна погода з заморозками вранці.
  • Теплий і ясний день на Вербну неділю обіцяв багатий урожай фруктів.
  • Вітер на Вербну неділю - до холодного літа.
  • Існувала народна прикмета, щоб залучити в будинок достаток і благополуччя. У день Вербної неділі потрібно пересадити квітку в горщику. Якщо він приживеться і буде добре рости - це до прибутку. Якщо ж ні - готуйтеся до збитків.
  • Що стосується гілочок верби для освячення в церкві, то їх слід було рвати в хороших місцях і ні в якому разі біля кладовищ, звалищ.
Уже з 26 квітня починається Страсний тиждень. Це найсуворіший період посту, коли згадують про страждання Христа перед розп'яттям і воскресінням.

За матеріалами: Подробиці
Добавлено: 19-04-2021, 17:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх