Криваві вихідні. У США чергова хвиля насильства

До сих пір жодна спроба жодної адміністрації США серйозно обмежити вільний обіг зброї в країні не увінчалася успіхом.

У Сполучених Штатах з кінця минулого тижня пройшла хвиля вбивств, в тому числі масових. Як зазначив американський телеканал CNN, в США вирує не лише пандемія коронавируса, а й епідемія збройного насильства. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Чим більше стріляють, тим більше скуповують зброї

Відлік почався в ніч на 16 квітня, коли, прокинувшись вранці, американці дізналися про загибель восьми людей в результаті стрілянини в місті Індіанаполіс, штат Індіана.

Стрілянина була відкрита на об'єкті поштового компанії FedEx в південно-західній частині міста. Той, хто стріляв наклав на себе руки, він був колишнім співробітником компанії.

У Чикаго семирічна дівчинка загинула в неділю по обіді під час стрілянини. Тоді ж важке поранення отримав 29-річний чоловік. Вони знаходилися в машині недалеко від парковки.

Дівчинка отримала множинні кульові поранення, і була доставлена ​​в госпіталь, де була констатована її смерть. Чоловік отримав кулю в живіт і в тяжкому стані був госпіталізований.

За фактом стрілянини розпочато розслідування. Ніхто поки не затриманий.

У неділю в Остіні, штат Техас, в ході перестрілки були вбиті як мінімум три людини. Поліція назвала цей інцидент одиничної "побутової ситуацією".

Підозрюваним виявився 41-річний колишній детектив управління шерифа в окрузі Тревіс Стівен Ніколас Бродерік, якого в минулому році звинуватили в сексуальному насильстві над дитиною.

Жертви - дві жінки і чоловік - був обізнаний із Бродеріком. При стрільбі знаходилася дитина, але він не постраждав.

Бродерік був звільнений з управління шерифа в минулому році після проведеного в червні арешту. У тому ж місяці він був випущений під заставу.

Вдень у неділю сталася стрілянина в пивбарі на південному сході Вісконсіна, в результаті якої троє людей загинули, а ще три отримали поранення.

"По всій видимості, одного відвідувача видалили з цього закладу, але він через якийсь час повернувся і відкрив стрілянину", - повідомив місцевий шериф.

В управлінні шерифа заявили, що поліція знайшла "цікавить її людини", якому пред'являть звинувачення в умисному вбивстві першого ступеня, а за результатами розслідування можуть висунути й інші звинувачення.

У цій справі працювали десятки співробітників правоохоронних органів як мінімум з семи відомств, а також вісім пожежних частин, тому що місць скоєння злочинів було кілька.

У Колумбусі штату Огайо в суботу в результаті стрілянини одна людина загинула, а ще п'ять, включаючи 12-річну дитину, отримали поранення під час пам'ятного заходу в честь Джарріна Хікмана, убитого три роки тому.

До місця поминок під'їхав темний позашляховик, і сиділи всередині люди почали стріляти по присутніх. П'ятеро людей отримали поранення і були госпіталізовані. Їх життю ніщо не загрожує.

Однак проїжджала повз магазин 39-річна Латойя Карпентер була убита. Куля потрапила їй в голову, а її машина врізалася в припаркований автомобіль. Підозрювані не затримані.

У суботу в Омасі в торговому центрі Westroads в результати стрілянини загинув один чоловік. Друга людина отримала поранення, але за повідомленнями поліції, він повинен вижити.

Поліція заарештувала двох підозрюваних. 16-річний юнак був заарештований за підозрою у вбивстві першого ступеня, а 18-річного молодого чоловіка заарештували за підозрою в співучасті.

Шестеро людей в суботу отримали поранення, коли хтось відкрив вогонь на дитячому дні народження в містечку Лаплас, штат Луїзіана.

За місяць, з 16 березня, відзначає CNN, в Сполучених Штатах сталося як мінімум 50 масових вбивств. За визначенням журналістів, масове вбивство - це стрілянина, в результаті якої гинуть або отримують поранення чотири і більше осіб, не рахуючи того, хто стріляв. За 2021 рік - вже 150 масових вбивств.

У США на душу населення в середньому припадає в 25 разів більше вбивств із застосуванням вогнепальної зброї, ніж в інших розвинених країнах. На руках у громадян, згідно з оцінками на кінець 2018 року, перебувало 393 мільйона одиниць зброї. Але точного числа "стволів", які американці зберігають в своїх будинках, не знає ніхто.

В середині літа 2020 року Нью-Йорк, який сильніше інших міст постраждав від коронавируса, стрясали погроми і історична хвиля вбивств на тлі економічної кризи і скорочення бюджету поліції на вимогу прихильників "расового правосуддя".

За червень було зареєстровано 205 перестрілок, що на 130 більше, ніж у цьому ж місяці 2019 року. Число жертв вбивств в червні зросла на 30 відсотків у порівнянні з тим же місяцем минулого року - до 39.

Потім настали святкові вихідні 4 липня, коли всі відзначають День незалежності Америки: 64 перестрілки, 11 жертв, причому четверо - в один день.

В кінці березня президент США Джо Байден заявив, що має намір домагатися заборони на оборот штурмового вогнепальної зброї. Президент нагадав, що аналогічний закон діяв до 2004 року і тоді масових вбивств було менше.

Свою заяву Байден зробив після стрілянини, яка сталася в супермаркеті King Soopers в Боулдері. Напад здійснив 21-річний житель Колорадо Ахмад Алісса, він убив десятьох осіб, в тому числі поліцейського. Про його мотиви не повідомляється. За інформацією ЗМІ, нападник використав штурмову гвинтівку AR-15, на ньому був бронежилет.

8 квітня Байден оголосив про заходи, спрямовані на обмеження обігу вогнепальної зброї. "Насильство із застосуванням вогнепальної зброї в цій країні - це епідемія. І це міжнародний ганьба", - заявив американський президент.

Ця "епідемія" обходиться країні в 280 мільярдів доларів на рік, підрахували в Білому домі.

Серед заходів - посилення правил продажу деталей, що збільшують точність стрільби пістолетів, а також пістолетів, які можна зібрати з готового набору деталей.

Крім того, адміністрація Байдена хоче наділити суди повноваженнями тимчасово забороняти доступ до вогнепальної зброї для людей, які знаходяться в кризовій ситуації і становлять небезпеку для себе та інших.

CNN пише, що це перші реальні кроки адміністрації Байдена по боротьбі із застосуванням вогнепальної зброї. При цьому видання відзначає, що запропоновані нововведення носять обмежений характер і поки не відповідають тим масштабним заходам з протидії масовим вбивствам, які Байден обіцяв ввести, будучи кандидатом в президенти.

Під час своєї передвиборної кампанії Байден обіцяв підписати цілу серію виконавчих указів, що обмежують доступ американців до стрілецької зброї, посилити правила перевірки потенційних покупців і повністю заборонити продаж деяких типів вогнепальної зброї та боєприпасів.

У США право на зберігання і носіння зброї гарантується другий поправкою до конституції. Починаючи з 1934 року це вже десята за рахунком спроба Вашингтона посилити контроль у цій сфері.

За даними опитувань громадської думки, переважна більшість американців - 85 відсотків - підтримують посилення правил перевірки потенційних покупців зброї.

Але, як вважають експерти, навіть такий крок навряд чи допоможе виправити ситуацію. Майже 40 відсотків пістолетів і гвинтівок в США продаються на виставках зброї або на сайтах приватних оголошень. Подібна покупка взагалі не вимагає ніякої перевірки, і така зброя власники не завжди поспішають реєструвати.

При цьому, як кажуть соціологи, володіння зброєю становить невід'ємну частину американської культури, і при цьому кожен інцидент з масовою стріляниною призводить тільки до збільшення продажів гвинтівок і пістолетів.

Згідно з дослідженням, проведеним журналом Social Science Quarterly в 2017 році, після кожного такого випадку американці, до цього не володіли зброєю, шикуються в черги біля магазинів зброї.

За матеріалами:  Корреспондент.net
Добавлено: 20-04-2021, 08:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх