Фуфломіцини від COVID: поради від медиків, які ліки не варто купувати (ВІДЕО)

Ізраїльський лікар-реаніматолог переконаний, що антибіотики не є обов’язковими при легких формах коронавірусу.

Захищатися від коронавірусу людству ще довго. Навіть якщо лікуєтеся від нього вдома, але на медикаменти потратили вже кілька тисяч – придивіться, що саме призначив лікар. Бо іноді половина рецепту - те, що називають фуфломіцини.

То як обійтися без зайвого? І чи можливо повернути викинуті на даремні пігулки гроші?

Киянка Валентина Шеян шість годин просиділа у приймальні столичної "ковідної" лікарні після доставки швидкою із сатурацією 70. У медзакладі сказали, що кисню і місць немає.

"Коли температура піднімалась, раз дали парацетамол, і раз вкололи анальгін. А в подальшому сказали, якщо буде температура, треба купити анальгін. І вони тоді вже кололи ті, шо я купила", - розповідає жінка.

Так само – якщо у вас тиск чи голова болить – треба було купляти ліки самому. Навіть термометр.

"Всіх заставляли мати свій. У однієї пацієнтки не було, то їй дали поміряти раз чи два температуру".

Невже у столичній лікарні немає чим поміряти і збити температуру "ковідному" пацієнту?

А от киянка МаринаБарба перехворіла на коронавірус вдруге. І зізнається, панічно купувала все, що приписували лікарі.

"Я була з переляку купила, коли мені сімейна написала, шо мені обов’язково треба приймати якийсь противірусний препарат", - згадує Марина.

А також вітаміни – С, Д і цинк. Протизапальні. Протиалергійні – так, про всяк випадок. Той рецепт показала іншому лікарю і почула:

"Це тобі не допоможе. Це просто викинуті гроші".

П’ять днів у лікарні дівчині кололи в живіт препарат для розрідження крові. Вдома мала приймати пігулки.

"Один препарат коштує 800 гривень – це найдешевше. В пачці 28 таблеток, а я випила 10. Просто лишилися, тепер лежать в аптечці", - каже киянка.

Загалом на лікування пішла кругленька сума.

Ізраїльський лікар-реаніматолог Борис Бриль розповів, чи потрібні були ці всі ліки. Він узагалі дивується, що із сатурацією 95 Марину госпіталізували.

"Ну, а сенс? У лікарні є внутрішньолікарняні інфекції. Немає причин госпіталізації людини з легкою формою, якщо ми говоримо про сатурацію вище 94. Якщо ми говоримо про стабільність свідомості", - гооврить ізраїльський лікар-реаніматолог.

А противірусні та інтерферони – це взагалі міф. До того ж недешевий.

"Ну, немає такого – противірусні препарати. При СНІДі, при гепатиті. А так – немає. Це все розмови", - каже Борис Бриль.

У переліку непотрібного і пробіотики, імуноглобуліни та імуностимулятори. Не треба жодних протиалергійних, особливо для профілактики. Абсолютно безглуздими ізраїльська медицина вважає вітаміни та БАДи. Глянувши на показані йому рецепти - вердикт різкий:

"Купа незрозумілих препаратів, які взагалі не пов’язані з COVID".

А деякі – взагалі із списку фуфломіцинів.

"Таурин, глід і трава пустирника, - сміється лікар. – Якісь речі, які до доказового жодного стосунку не мають".

Та особливо його обурило призначення антибіотиків - аналізи ніяк до такого рішення не вели.

"Це ж мракобісся. Тому що лейкоцитоз – він підвищується. С-реактивний білок – руку поламаємо, також С-реактивний білок підвищиться".

Для початку, каже лікарка-інфекціоністка Катерина Булавінова, крім жарознижувальних і чаю нічого не потрібно.

"Якщо раптом ви бачите список з восьми-десяти, п'яти, навіть чотирьох лікарських препаратів - вас повинно це здивувати. Ви повинні розпитувати - що є що", - радить медична експертка ЮНІСЕФ, лікарка-інфекціоністка Катерина Булавінова.

Ще одним дороговартісним і непотрібним є комп’ютерна томографія легень.

"Незалежно який відсоток ураження ми побачимо на КТ, оскільки модно обговорювати відсоток ураження легень, наші клінічні рішення будуть ґрунтуватися на сатурації в першу чергу. Саме тому КТ не має особливого сенсу", - каже Катерина Булавінова.

Стаціонарне лікування коронавірусу входить до 30 так званих безкоштовних пакетів держави.

"На стаціонарному етапі уся медична допомога, включаючи лікарські засоби, витратні матеріали – надається безоплатно. Держава вже заплатила", - говорить т.в.о. голови Нацслужби здоров’я України Андрій Віленський.

На одного пацієнта з COVID виділяють в середньому 45 тисяч гривень. І якщо за лікування ви сплатили з власної кишені, можете розраховувати на компенсацію.

"Усе більше і більше коштів повертається пацієнтам. Одна з львівських лікарень повернула 30 тисяч гривень пацієнту", -каже Андрій Вілевський.

Головний доказ – це чеки з аптек. Їх не викидайте, кажуть в НСЗУ. А ще там не розуміють, чому лікарні накопичують на рахунках "ковідні" гроші і беруть їх з пацієнтів. На початок 2021-го медзаклади, які уклали договори зі службою, не використали близько 17 млрд гривень. Скласти скаргу чи терміново дістати ліки допомагають "Пацієнти України".

"Ми допомагаємо, щоб з однієї лікарні передали ліки на іншу лікарню. Це абсолютно реально і це механізм, що працює", - говорить виконавча директорка БФ "Пацієнти України" Інна Іваненко.

Утім поки в НСЗУ планують запровадити штрафи для тих медзакладів, які не дотримується договору і вимагають грошей з пацієнтів. Самі пацієнти мають пам’ятати про свої права. І не платити тричі: один раз з податків, а другий у кишеню лікарю. І третій на непотрібні, або взагалі фейкові ліки. 

За матеріалами: ТСН

Добавлено: 26-04-2021, 08:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх