У Зоні відчуження нове сховище ядерного палива: чи витримає захист ЧАЕС падіння літака

Накриття над зруйнованим енергоблоком на ЧАЕС, так званий конфайнмент, може витримати безліч екстремальних умов. Він розрахований на 100 років експлуатації, витримує землетрус 6 балів, смерч, вогонь, перепади температур.


Державна інспекція ядерного регулювання видала ДСП "Чорнобильська АЕС" ліцензію на експлуатацію нового Сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) вартістю 450 млн євро.

Видача ліцензії відбулася під час візиту президента Володимира Зеленського в Зону відчуження ЧАЕС, передає прес-служба глави держави.

"Дуже важливо, що сьогодні отримано ліцензію на експлуатацію нового сховища - іншого, сучасного типу, яке є більш технологічним, більш безпечним і має, що важливо, термін експлуатації до 100 років", - сказав Зеленський.

За словами президента, реалізація цього спільного проекту України та її міжнародних партнерів тривала понад 10 років.

Виконуючий обов'язки генерального директора Чорнобильської АЕС Валерій Сейда зазначив, що ліцензія на експлуатацію СВЯП-2 підтверджує, що на цьому об'єкті впроваджені сучасні технології, які повністю відповідають нормативам України і рекомендаціями Міжнародного агентства з атомної енергії.

Сховище відпрацьованого ядерного палива "сухого" типу (СВЯП-2) призначене для прийому, підготовки до зберігання і безпосереднього зберігання протягом 100 років відпрацьованих тепловиділяючих збірок Чорнобильської АЕС.

Планується, що СВЯП-2 прийме на довгострокове зберігання з старого сховища СВЯП-1 відпрацьоване ядерне паливо в кількості близько 22 тис. Паливних збірок. Термін перевезення всього відпрацьованого ядерного палива - близько 10 років.

Як повідомлялося, в грудні 2020 року було завершено активна фаза "гарячих випробувань", під час яких в СВЯП-2 перевезли 186 відпрацьованих тепловиділяючих збірок.

Роботи по будівництву СВЯП-2 профінансовані з міжнародного рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку, донором якого є Україна. Вартість проекту становить 448,2 млн евро.

Заступник головного інженера об'єкта "Укриття" Сергій Кондратенко в програмі "Сьогодні День" на телеканалі "Україна 24" відповів на запитання, чи витримає конфайнмент на ЧАЕС падіння літака.

"Новий безпечний конфайнмент був натягнутий у проєктне положення в кінці листопада 2016 року, це дуже великий прогрес у плані безпеки. Він розрахований на захист старого саркофага від смерчу класу 3, від проєктного землетрусу 5 балів і максимального розрахункового 6 балів. Але падіння літака — ні. Воно не розглядається. Якби розглядалося, ця конструкція була б значно дорожчою та більшою і зайняла б більше часу. Організаційно-технічними заходами забороняються польоти навколо Чорнобильської АЕС. Це була однозначна позиція", — сказав він.

За матеріалами: Україна24, Цензор.Нет
Добавлено: 27-04-2021, 08:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх