Отруту для болгарського торговця зброєю привезли з Росії в дипломатичному багажі, - Bellingcat

Після диверсії на складі боєприпасів в Чехії російські спецслужби двічі намагалися вбити болгарського бізнесмена Ємельяна Гебрева, щоб зірвати поставки боєприпасів в Україну

Торговця зброєю труїли нервовопаралітичною речовиною, яке могли доставити з Росії в дипломатичному багажі, йдеться в спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider, Der Spiegel і Respekt, опублікованому 26 квітня.


Журналісти встановили, що група співробітників Головного управління російського Генштабу (колишнє ГРУ) літала до Софії й зупинялася в готелі, вікна з номера якого виходили на вікна офісу компанії Гебрева Emco. Аналіз поїздок ГРУшників свідчить про можливе перевезення отруйної речовини дипломатичним багажем.

Навесні 2015 роки бізнесмен двічі був отруєний нервнопаралітичну речовиною, але вижив. Ймовірно, це був "Новічок". Але підтвердити або спростувати цей факт не можна: зразки крові Гебрева таємничим чином зникли з фінської лабораторії Verifinn.

Нагадаємо, у січні 2020 року прокуратура Болгарії звинуватила трьох громадян Росії в замаху на вбивство болгарського бізнесмена Омеляна Гебрева та його сина Христо. 

Метою операцій російської військової розвідки (ГРУ) у Чехії та Болгарії в 2014-2015 роках, цілком імовірно, було послабити оборонні можливості України, перешкодивши поставкам у цю країну зброї та боєприпасів.

Як інформує Цензор.НЕТ із посиланням на "Голос Америки", такий висновок міститься в новому розслідуванні групи Bellingcat, проведеному спільно з російським The Insider, німецьким Der Spiegel і чеським Respekt.

За матеріалами: Еспресо
Добавлено: 27-04-2021, 15:35
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх