Анологія з 2034. Коли чекають війну США з Китаєм

Китай, Росія і Іран кидають виклик світовому порядку, який встановили після Другої світової війни. Що відповість Захід?

Світові прогнозують нову глобальну війну

Американський адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс і колишній морський піхотинець і співробітник розвідки Елліот Акерман написали роман 2034. У книзі розповідається про те, як Китай і Америка вступають у війну в 2034 році, яка починається з морської битви біля Тайваню і з того, що Китай діє в негласному альянсі з Іраном і Росією. На книгу звернули увагу в The New York Times, коли побачили в описаних нею подіях дивовижну схожість з нинішньою ситуацією в світі.

На користь Індії

У романі Китай і США доходять до ядерної перестрілки і спалюють кілька міст одне одного, внаслідок чого панівною світовою державою стає нейтральна Індія.

У реальному житті Іран і Китай тільки-но підписали 25-річну угоду про співпрацю. А Володимир Путін збирав війська на кордоні з Україною та попередив США, що будь-хто, якщо погрожуватиме Росії, "пошкодує про скоєне так, як давно вже ні про що не шкодували".

На тлі того, як флот китайських винищувачів, які озброєні технологіями радіоелектронної боротьби, тепер регулярно літає над Тайванем, провідний політик Китаю у закордонних справах тільки-но заявив, що США "не мають права... розмовляти з Китаєм з позиції сили".

Є сили на війну?

У The New York Times задаються питанням, чи мають США дійсно сили і ресурси для глобального геополітичного протистояння, "коли Китай, Росія і Іран кидають виклик порядку після Другої світової війни ще агресивніше, ніж будь-коли досі".

З Росією і Іраном, у виданні вважають, Америка впорається, а от Китай - інша справа.

Китай є по-справжньому рівним конкурентом для Штатів у військовій, технологічній і економічній сферах.

А всього в кількох милях від Китаю знаходиться найбільший і найбільш просунутий виробник мікросхем у світі: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. За даними Дослідницької служби Конгресу, TSMC є одним з трьох виробників у світі, які виробляють найпередовіші напівпровідникові чипи - і, безумовно, найбільшим. Другий і третій - Samsung і Intel.

Карта Тайваню

Більшість розробників мікросхем, такі як IBM, Qualcomm, Nvidia, AMD (і навіть до певної міри Intel) на цей час використовують TSMC і Samsung для виробництва мікропроцесорів, які вони розробляють. Але, що не менш важливо, три з п'яти компаній, які виробляють надскладні літографічні машини, інструменти і програмне забезпечення, що використовуються TSMC та інші компанії, щоб виробляти мікрочипи, - Applied Materials, Lam Research Corporation і KLA Corporation - базуються в Сполучених Штатах.

Таким чином, у американського уряду є важелі впливу, щоб обмежити TSMC в виробництві передових мікросхем для китайських компаній. Дійсно, лише два тижні тому США змусили TSMC призупинити виконання нових замовлень від семи китайських суперкомп'ютерних центрів, яких підозрюють у сприянні збройовим розробкам країни.

Ось чому сьогодні Китай хоче здобути Тайвань не тільки з ідеологічних причин, а й тому, що хоче тримати TSMC в кишені китайської військової промисловості зі стратегічних міркувань.

Тому що в світі цифрових технологій той, хто контролює кращого виробника мікросхем, контролюватиме багато. У романі 2034 перше, що робить Китай, - захоплює Тайвань.

За матеріалами: Корреспондент.net 
Добавлено: 29-04-2021, 09:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх