Україна відзначає День Пам'яті людей, які рятували євреїв під час Другої Світової

Понад дві з половиною тисячі українців мають звання Праведника народів світу

Вони переховували інших, ризикуючи власним життям. Сьогодні Україна вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Закріпити за 14 травня цю пам'ятну дату Верховна Рада України вирішила цьогоріч. Понад дві з половиною тисячі українців мають звання Праведника народів світу. Їхні імена, висічені на Стіні Честі в єрусалимському Меморіальному комплексі історії Голокосту – "Яд Вашем". Меморіальну синагогу – місце для роздумів – відкрили у Бабиному Яру сьогодні. Попри анонсування, президент на церемонію не прибув.

Україна є четвертою за кількістю Праведників країною у світі. Першими це звання серед українців отримали православний священник Олексій Глаголєв, його дружина Тетяна та діти. Вони допомогли багатьом євреям в окупованому Києві: надавали їм прихисток і фальшиві документи.






Нині з українських Праведників живі близько 20 людей. Тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими. Робота з їх пошуку триває і зараз. Найбільш відомим Праведником у світі є Оскар Шиндлер, який врятував тисячу своїх працівників-євреїв у 1944.

Жертвами Голокосту вважаються 6 мільйонів євреїв Європи. Це число закріплене у вироках Нюрнберзького трибуналу.
Добавлено: 14-05-2021, 13:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх