У США скандал через скасування санкцій щодо "Північного потоку-2"

Американські сенатори вимагають від адміністрації президента Джо Байдена відновити санкції

У США розгорається скандал після скасування санкцій щодо оператора проєкту будівництва газопроводу "Північний потік-2". Американського президента Джо Байдена звинувачують у зраді національних інтересів та геополітичному програші президенту РФ Володимиру Путіну. Про це заявив американський сенатор Кевін Крамер

Після того як Держдепартамент США вирішив скасувати санкції щодо оператора трубопроводу "Північний потік-2", думки американських політиків та конгресменів про доцільність такого рішення розділилися.

Держсекретар США Ентоні Блінкен пояснив скасування санкцій "обіцянкою президента відновити відносини з союзниками та партнерами в Європі". На тлі цього двояко прозвучали обіцянки протидіяти завершенню будівництва "Північного потоку-2". Цей трубопровід, за словами того ж Блінкена, "послабить енергетичну безпеку Європи та України, а також країн східного флангу НАТО та ЄС".

Після цієї заяви журналісти запитали у прессекретарки Білого дому Джен Псакі, яким чином скасування санкцій щодо російського газопроводу вписується в національні інтереси США та яка причина такого рішення адміністрації Байдена. "У нас, безумовно, важливі, життєво важливі відносини з лідерами Німеччини. І ми приймаємо ряд рішень з урахуванням цілого ряду глобальних чинників", — заявила на брифінгу Псакі.

Вона нагадала, що США ввели ряд санкцій відносно російських чиновників та компаній, які брали участь в будівництві "Північного потоку-2". Джен Псакі також повторила, що у Байдена "Північний потік-2" вважають "поганою угодою".

За її словами, цей газопровід — "геополітичний план, який ставить під загрозу наших союзників і партнерів по НАТО на східному фланзі та Україну".

Рішенням скасувати санкції щодо оператора проєкту "Північний потік-2" обурився сенатор-республіканець Кевін Крамер. "Через кілька днів після того, як російські хакери успішно атакували американський трубопровід, президент Байден вирішив віддати Володимиру Путіну його власний трубопровід та велику геополітичну перемогу, яка проходить прямо крізь альянс НАТО", — заявив американський політик.

Він ініціював законопроєкт про відновлення санкцій проти "Північного потоку-2" та розширенні їх відносно російських компаній, що працюють на трубопроводі. "Ризикуючи послабити глобальні позиції Америки, адміністрація Байдена погоджується з помилковою німецької стратегією, яка дозволить Путіну контролювати наших союзників в Європі. Трубопровід необхідно зупинити", — наголосив Крамер.

Сенатор закликав Конгрес США приєднатися до цих зусиль до того, як адміністрація Байдена "змусить Сполучені Штати на власному гіркому досвіді зрозуміти, чому енергетична безпека означає національну безпеку".

Законопроєкт підтримали 13 американських сенаторів. Скандал зі скасуванням санкцій щодо "Північного потоку-2" розгорається на тлі відсутності прогресу в переговорах щодо Донбасу, скупчення військ РФ на українських кордонах та підготовки до переговорів президентів України Володимира Зеленського та Росії Володимира Путіна з лідером Білого дому Джо Байденом.

У Кремлі заявили, що зустріч Байдена та Путіна відбудеться в одній з європейських столиць під час офіційного візиту президента США до Європи в червні. В цей же період Байден може зустрітись з Зеленським.

Президент Володимир Зеленський не приховує стурбованості у зв'язку зі скасуванням санкцій щодо "Північного потоку-2" та припускає інші ризики для України після переговорів Путіна та Байдена. Скасування санкцій проти російських компаній Зеленський назвав "особистою поразкою Байдена" та "геополітичної перемогою РФ".

За матеріалами:  Comments.ua
Добавлено: 21-05-2021, 10:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх