Викриття корупції навколо запорізького аеропорту вийшло на завершальну стадію

Мати висококласний аеропорт, який би мав рівень європейського з відповідним сервісом та рівнем надання послуг з авіаперевезень - це візитна картка кожної області України. Для цього необхідне відповідне фінансування на його розвиток для заміни застарілого обладнання, реконструкцію будівель, впровадження новітніх технологій, залучення фахівців тощо.

В Запорізькій області здійснює свою діяльність КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя», який фінансується з місцевого бюджету та є структурним підрозділом Запорізької міськради. Враховуючи, що йдеться про суттєві виплати з місцевого бюджету на його утримання та розвиток, завжди знайдуться не зовсім чисті на руку чиновники, які будуть намагатись відкусити ласий шматок від громадського пирога, безсоромно залазячи в наші кишені. З метою забезпечення протиправної діяльності такі чиновники заручаються підтримкою високопосадовців обласного рівня та окремих представників правоохоронних органів. I залучають до корупційних схем підрядників та субпідрядників.

Як відомо, аеропорт Запоріжжя останні роки постійно оновлюється, оновлюється стара система інструментального заходу літаків на посадку та світлосигнальної системи, побудовано новий термінал та злітна полоса. Це все потребувало капітальних вкладень, але аеропорту без цього неможливо тримати відповідний статус. Згадані вище ділки скористувались цією ситуацією та отримали великі статки шляхом маніпулювання умовами тендерних закупівель, лобіювання інтересів підконтрольних суб’єктів господарювання – підрядників.

Яскравим прикладом може слугувати ситуація з розкраданням коштів, виділених на реконструкцію інфраструктури КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя», шляхом використання під час електронних торгів з придбання новітньої системи інструментального заходу літаків на посадку (ILS/DME), виробництва компанії «Thales» (Німеччина) невідповідних документів з недостовірною інформацією про якість, вартість обладнання та комплектуючих до нього, наданих робіт (послуг) з його монтажу, введенню в експлуатацію та налаштування.

Так, ще у 2019 році запорізькими правоохоронцями порушено кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 КК України.

Відомо, що під час придбання та монтажу системи заходу літаків підрядник мав відвантажити на адресу аеропорту 21 антену КРМ (курсового радіомаяка) та 23 щогла (п’єдестали) для підняття даної антенної системи. Замість цього було відвантажено та налаштовано 13 антен КРМ та 15 щогл для їх підняття, але кошти було сплачено за 21 антену, 23 щогла та з невідомої причини посадовцями аеропорту було додатково придбано ще 15 щогл для нібито доукомплектування системи заходу літаків на посадку. Все це призвело до незаконного заволодіння сумою в декілька мільйонів гривен.

Звісно, що без вказівки зверху в особі мера міста Запоріжжя Володимира Буряка та колишнього першого заступника Сергія Мішка реалізувати такий план було б досить тяжко. Мер Запоріжжя завжди пишався будівництвом нового терміналу аеропорту та оновленням системи посадки, світлосигнальної системи тощо. Курирував даний об’єкт будівництва та реконструкції на той час Сергій Мішок. Виходячи з цього, яка ймовірність того, що частина незаконно отриманих грошей осіла в руках мера та його колишнього першого заступника?

Громада міста давно чекала результатів та конкретних «посадок» за вчиненні злочини, а особливо за розкрадання бюджетних коштів. Наразі досудове слідство у кримінальному провадженні є на завершальному етапі. Як стало відомо, сьогодні працівниками слідчого управління ГУНП в Запорізькій області за оперативним супроводженням УСР в Запорізькій області та процесуальним керівництвом Шевченківської окружної прокуратури м. Запоріжжя, повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 191 КК України колишньому директору КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» та діючому головному інженеру аеропорту. Після встановлення повного кола злочинної групи матеріали кримінального провадження будуть спрямовані до суду, де і буде вирішуватись подальша доля зловмисників.

Відкритим залишається лише одне питання: невже покарання понесуть, як завжди, звичайні виконавці, а високопосадовці в мерії уникнуть відповідальності за скоєні злочини?
Добавлено: 11-06-2021, 16:09
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх