Підсумкове комюніке G7: заклик до Росії і Китаю дотримуватися прав людини

Лідери країн “Великої сімки” закликали Росію та Китай припинити дестабілізаційну поведінку та відмовитися від втручання у демократичні процеси в інших країнах. Також визнали Російську Федерацію стороною конфлікту на Донбасі та закликали Кремль вивести з території України підконтрольні йому війська та збройні формування.

Про це йдеться в проєкті комюніке G7, повідомляє видання Bloomberg.


“Ми підтверджуємо наш заклик до Росії припинити свою дестабілізаційну поведінку і зловмисні дії, включаючи втручання в демократичні системи інших країн, а також (закликаємо – ред.) виконати свої міжнародні зобов’язання в галузі прав людини”, – наголошується в проєкті.

Водночас лідери G7 виступили за стабільні і передбачувані відносини з Росією.

“Ми підтверджуємо нашу зацікавленість в стабільних і передбачуваних відносинах з Росією. Ми будемо продовжувати взаємодіяти там, де є сфери, що представляють взаємний інтерес”, – підкреслюється в документі.

Крім того, лідери країн G7 закликали Китай поважати і дотримуватися прав людини і основні свободи. Також Пекіну було зазначено на важливість підтримання миру і стабільності в Тайванської протоки. Лідери G7 висловили “серйозну стурбованість ситуацією в Південно-Китайському і Східно-Китайському морях” і виступили проти будь-яких односторонніх спроб змінити теперішній розклад сил в цьому регіоні.

Нагадаємо, країни “Великої сімки” домовилися про глобальний податок для великих корпорацій.

Раніше президент Єврокомісії заявила, що G7 підтримує цілісність України і готова допомогти з реформами

Крім того, комітет міністрів Ради Європи закликав Росію припинити порушення прав мешканців окупованого Криму, звільнити всіх політичних в’язнів і скасувати заборону Меджлісу.

Країни "Великої сімки" (G7) також виступили на підтримку зусиль, спрямованих на прозорість і підзвітність Ірану з компенсацій родичам жертв катастрофи пасажирського літака МАУ в січні 2020 року.

"Ми підтримуємо зусилля, спрямовані на забезпечення прозорості, підзвітності та справедливості по відношенню до жертв Рейса 752 авіакомпанії" Міжнародні авіалінії України ", збитого Іраном в січні 2020 року. Ми повторюємо своє глибоке занепокоєння з приводу продовження порушень прав людини і зловживань в Ірані", - йдеться в документі.

За матеріалами: “Прямий” , Подробиці
Добавлено: 14-06-2021, 08:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх