Нестабільна погода: як зміна клімату вдарить по Україні

В Україні з місяць тримається нестабільна погода. Щодня зливи, грози і град чергуються зі спекою і духотою. Що буде з буряком, картоплею та з хворобами - як зміна клімату вдарить по Україні.

Харків, Чернівці, Мелітополь, Херсон, Київ заливає дощами з грозою. У Кіровоградській області надмірна кількість граду утворила крижані замети. У Дніпрі пронісся смерч. Негода вже затопила сотні будинків, зіпсувала дороги і врожаї.

Експертка з питань зміни клімату ГО "Екодім" Дарина Лазарева розповіла Gazeta.ua, чому так відбувається в Україні і якого клімату варто чекати в майбутньому.

У травні і червні спостерігаємо нестійку погоду, затяжні дощі з грозами і градом. З чим це пов'язано?

Це прояви зміни клімату. Ще одним показником є ​​почастішання випадків сильних вітрів, коли пориви перевищують 30 метрів в секунду. Від 14 метрів починають хитатися стовбури дерев, а це вдвічі більша швидкість. Через те, що холодних днів стає менше, а теплих більше і вони спекотніше - підвищується середня річна температура, перерозподіляється волога. Десь швидше випаровується, виникає посуха. Де сильні зливи провокують повені. І чим більше буде збільшуватися середня температура, тим більше подібних речей спостерігатимемо.

Що взагалі впливає на зміни клімату?

Є уявлення, що наша планета виходить з льодовикового періоду і тому нагрівається. Але в такому разі температура повинна підніматися на чотири-сім градусів за п'ять тисяч років, тобто десь на один градус за тисячу років. Зараз ми спостерігаємо потепління на один градус за сто років. Двигуном процесу є викиди парникових газів в атмосферу. Найбільше їх в секторі енергетики, тому що люди спалюють викопне паливо, а воно при горінні утворює вуглець. Частина викидів провокує сільського господарства. Грунт і водойми насичуються нітратами, фосфатами, починають гнити водорості. Через це в повітря потрапляє метан. У нього парникова сила в десятки разів більше, ніж в вуглекислого газу. Колосальним джерелом парникових газів є промислове тваринництво.

Запит на поліпшення стану навколишнього середовища повинен йти від народу

Хто повинен вирішувати проблему викидів парникових газів?

Найбільшим двигуном в змінах на скорочення викидів є держава. Воно приймає відповідні постанови, закони, а підприємства підлаштовують виробництва. При цьому потрібно посилити контроль над виконанням цих вимог. Свідомі підприємства є, але без державного регулювання мало хто хоче вкладати гроші в розвиток і модернізацію.

Але і держава теж не з повітря повинно брати сигнали до поліпшення. Запит на поліпшення в цьому напрямку має йти від народу.

Як такі зміни можуть вплинути на життя в Україні?

Через потепління до 2100 року, якщо не почнемо скорочувати викиди парникових газів, може піднятися рівень моря. Є ризик підтоплення 650 тисяч гектарів землі, з урахуванням нагонов - до мільйона гектарів. Це можна порівняти площа з Тернопільською областю. Під удар потрапить 590 населених пунктів. 62 села і 6 міст підуть під воду повністю. Серед них Вилкове, Затока, Лазурне, Гола Пристань та інші.

Можемо втрати водні ресурси. Чим більше буде змінюватися клімат, тим менше буде залишатися прісної води. Легше це переживати городянам, в яких вода тече з крана. Гірше буде аграріям і жителям провінцій, де беруть воду з колодязів.

Локальні продукти, які українці їдять багато століть, можуть бути в дефіциті. Жителі півдня вже скаржаться, що у них погано родить білокачанна капуста. Більш холодна і волога погода потрібна для картоплі і буряка. Через 20 років вирощувати такі культури може бути важко і невигідно.

Продукти, які українці їдять багато століть, можуть бути в дефіциті

Який клімат буде в Україні через 10 років?

Буде значно тепліше. Всі кліматичні зони змістяться на північ від. Зараз субтропічна зона зачіпає лише малу частину Криму. Тропіками не станемо, не вистачить вологи. Відповідно не зможемо забезпечувати рослини достатньою кількістю води. Оскільки наша економіка зосереджена на експорті продуктів харчування, потепління для нас буде сильний ударом.

Як зміна клімату вплине на самопочуття людей?

Однозначно нам буде важко переносити спеку. Треба вже зараз починати адаптуватися до змін клімату. Особливо важко доведеться людям похилого віку та малозабезпеченим верствам населення.

У перших загострюватися серцево-судинні захворювання. Згідно з дослідженнями, 95 відсотків смертей від екстремальних температур пов'язане саме зі спекою.

Другі будуть мати менше можливостей сховатися від спеки. Вони не зможуть перечекати в прохолодному офісі або авто з кондиціонером. Зате більше будуть на вулиці.

У світі вже багато років працюють над вирішенням проблеми глобального потепління. Додають клопоту почастішали випадки різких змін погодних умов і природні катаклізми - пожежі, повені, урагани. Однак багато українців досі залишаються осторонь від цієї теми.

За матеріалами: Gazeta.ua 
Добавлено: 17-06-2021, 08:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх