Епідеміолог Виноград назвала нові симптоми інфікування штамом "дельта"

"ОРВИ-образный" синдром, может отсутствовать температура. З'явилися нові симптоми, яких не було у інших варіантів коронавируса: головний біль, нежить, "першіння" в горлі, може бути також діарейнимсиндром.

Експерт ВООЗ, епідеміолог, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталя Виноград повідомила, що у інфікованих штамом "Дельта" з'явилися нові симптоми, яких не було у інших варіантів коронавируса: головний біль, нежить, "першіння" в горлі, може бути також діарейнимсиндром.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це вона повідомила в інтерв'ю УНІАН.

"Те, що Україна матиме проблеми зі штамом" дельта "- це однозначно. 92 країни вже підтвердили циркуляцію" дельти ". Очевидно, що щодня буде збільшуватися це кількість, тому що ми не можемо бути відокремлені. Влітку, на жаль, набагато більше буде ризиків, оскільки міграційні процеси зростають: люди стали більше переміщатися і почали утворюватися нові варіанти, які потенційно підуть далі в мутаціях, - це "московська", "непальська", "в'єтнамська" мутації, про них всі говорять. Якщо реально дивитися, що крім "дельти", є вже "дельта плюс", і хто знає, яким чином далі піде еволюція цього вірусу ", - заявила вона.

Також Виноград розповіла, що потрібно зробити, щоб захиститися від цього штаму.

"Однозначно люди повинні зробити максимально все, що необхідно для захисту - рекомендації ми даємо постійно. Нічого нового - щеплення, маски, дистанція, уникати перебування в групах людей, оскільки дуже швидко і дуже агресивно збільшується кількість вірусу в організмі і людина, яка прийшла в яке -то певний заклад ще здоровим, за короткий час може почати виділяти збудник, ще не маючи клінічних проявів ", - зазначила епідеміолог.

За її словами, у пацієнтів зі штамом "дельта" з'являється новий "ГРВІ-подібний" синдром.

"Головний біль, нежить і" першіння "в горлі. Цього комплексу не було в" Альфа "-варіанті, це властиво саме для" дельти ". Тут також може бути і класичний комплекс, який спостерігається у" Уханьского "штаму, може бути діарейний синдром - проноси, блювота, інтоксикація ", - розповіла Виноград.

Також, за її словами, ще однією особливістю є те, що на початку захворювання у пацієнта з "індійським" штамом може не бути підвищення температури тіла, як це властиво для ГРВІ.

"Тому потрібно дуже уважно ставитися до будь-яких відхилень у стані здоров'я, залишатися вдома і повідомити сімейного лікаря, який допоможе розібратися в ситуації, і не затягувати зі зверненням за медичною допомогою. Вчасно призначена терапія дає набагато кращий прогноз", - додала Виноград.

Крім того, експерт ВООЗ відзначила, що у людей, які перехворіли або які вакциновані, в разі інфікування штамом "Дельта" буде легше клінічний перебіг і менше буде летальних випадків.

Читайте на "Цензор.НЕТ": Україна змінює правила перетину кордону

23 червня стало відомо про перші випадки "індійського" штаму в Україні.

За даними Public Health England, штам коронавируса "Дельта" в 1,6 рази більше агресивний, ніж інші, в 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації, в 1,5 рази частіше - в реанімації.

В українських лабораторіях ще немає технічних можливостей виявляти "індійський" штам.

Перший відомий зразок цього варіанту коронавируса SARS-CoV-2-лінія B.1.617.2 ( "Дельта") - вперше виявили в Індії восени 2020 року.

Зараз штам вже зафіксували в РФ і Білорусі.

В НАН України очікують, що до кінця літа штам "Дельта" буде домінувати на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і великий міграції з РФ може поширитися більш швидкими темпами і мати більш важкі наслідки, ніж в західних країнах.
Добавлено: 24-06-2021, 07:36
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх