Китай шантажує Україну поставками вакцин, - Associated Press

Влада Китайської Народної Республіки вимагала від делегації України в ООН не підтримувати колективну заяву щодо стану з правами людини в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі.

Й офіційний Київ мусів дослухатися Пекіну, оскільки в якості вагомого аргументу китайська сторона навела погрозу заблокувати надання обіцяних Україні 500 тисяч доз вакцини CoronaVac, повідомляє Еспресо.TV.

"Україна приєдналася до заяви, представленої Канадою на Раді з прав людини в Женеві у вівторок (22 червня 2021 року - ред.), яку також підтримали понад 40 країн, із закликом до Китаю дозволити негайний доступ незалежних спостерігачів в Сіньцзян", - йдеться у матеріалі агентства Associated Press.

Одначе, після отриманих погроз, у четвер, 24 червня 2021 року, Україна виключила своє ім'я зі списку держав, які підтримали документ на користь переслідуваних китайськими комуністами мусульман-уйгурів.

"Після того, як китайська влада попередила Київ, що заблокує заплановану поставку не менше 500 тисяч доз вакцини проти COVID-19 в Україні", - інформує агентство.

Джерелом такої інформації агентство називає співробітників апарату ООН, розмова з якими велася на умовах анонімності.

Як йдеться у цьому ж повідомленні від Associated Press, Україна домовилася про купівлю у Китаю  1,9 млн доз вакцини CoronaVac від компанії Sinovac, йстаном на початок травня отримала 1,2 млн доз.

Разом з тим, офіційних коментарів з цього приводу поки що немає. 

 Агенція Associated Press звернулася з відповідними запитами до Києва та до Пекіна.

Напередодні саміту Великої сімки лідери Франції, Німеччини та Італії назвали Китай "системним суперником".

Така заява виявилася дещо несподіваною для КНР, адже там звикли до протистояння зі США, тоді як позицію Європи там сприймали нейтрально.

Заяву європейців Китай оцінив як наклеп та втручання у внутрішні справи.
Добавлено: 26-06-2021, 14:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх