Меркель наполягає на саміті ЄС з Путіним

Перший крок вже зроблений, оскільки Євросоюз вивчає можливі формати прямого діалогу і визначає його теми, зазначила канцлер.

Меркель і Путін

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель наполягає на проведенні зустрічі ЄС - Росія на вищому рівні.

Її ініціатива зазнала невдачі на минулому саміті Євросоюзу тільки через побоювання ряду учасників у неможливості досягнення єдиної позиції 27 глав держав та урядів, заявила Меркель у понеділок, 28 червня, на засіданні Німецько-французької парламентської асамблеї.

При цьому дані побоювання зайві, підкреслила глава німецького уряду. Перший крок вже зроблений, оскільки ЄС вивчає можливі формати прямого діалогу і визначає його теми.

"Ми просунулися на один крок, але ще не досягли мети", - додала вона.

За словами Меркель, на європейсько-російському саміті необхідно чітко заявити президенту РФ Володимиру Путіну, де є проблеми в стосунках з Москвою. Крім того, необхідно обговорити міжнародні конфлікти, зазначила вона далі.

Лідери країн ЄС проти зустрічі з Путіним

На саміті ЄС 25 червня було вирішено не пропонувати Путіну зустріч у найближчому майбутньому. Тим самим глави держав та урядів країн ЄС відхилили ініціативу відновити діалог з Кремлем, зокрема, на тему захисту клімату.

Проти пропозиції німецького канцлера виступили, насамперед, східноєвропейські країни, зокрема Польща, Латвія, Естонія і Литва.

На думку федерального канцлера, ЄС має створити нові формати діалогу з Росією, тому що інакше не вдасться врегулювати вже існуючі конфлікти.

При цьому недостатньо зустрічі президента США Джо Байдена з Путіним у Женеві, переконана вона. Після закінчення саміту Меркель зазначила, що дискусія у зв'язку з цим була "дуже ґрунтовною і непростою".

Одночасно лідери країн ЄС вирішили жорсткіше реагувати на "зловмисні" дії Росії і скласти план нових штрафних заходів щодо Москви, що включає, в тому числі, економічні санкції.

Необхідна "рішуча і координована реакція ЄС та його країн-членів на будь-яку нову зловмисну, протизаконну і руйнівну активність Росії", заявили учасники саміту. На їхню думку, ЄС слід використовувати у зв'язку з цим всі наявні у нього інструменти.

За матеріалами: Корреспондент.net 
Добавлено: 29-06-2021, 08:46
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх