Рада схвалила пропозиції Зеленського до закону про відповідальність за брехню в деклараціях

Зокрема, із закону прибрали норму, яка унеможливлювала покарання за брехню щодо майна родичів.

Рада схвалила пропозиції Зеленського до закону про відповідальність за брехню в деклараціях

Верховна Рада проголосувала за пропозиції президента до закону №4651 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування". За документ з пропозиціями Зеленського проголосували 315 народних депутатів.

Так, Зеленський запропонував виключити норму, згідно з якою дані про об’єкти декларування, які перебувають у володінні або користуванні членів сім’ї декларанта, зазначаються в декларації, якщо цей член родини сам подав їх у будь-якому вигляді. Подібна норма унеможливлювала покарання за брехню в деклараціях щодо майна родичів.

Також, президент запропонував виключити із закону положення про те, що відомими суб’єкту декларування вважаються дані щодо об’єктів, якими володіють або користуються вони особисто чи члени їх родини.  

Володимир Зеленський доповнив норму про покарання за умисне недекларування доходів. Тепер за це крім штрафу та виправних робіт каратимуть обмеженням волі  до двох років, або позбавленням волі на один рік. Спочатку покарання за це порушення передбачало штраф від 2500 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Альтернативним покаранням було громадські роботи від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Закон №4651 Верховна Рада ухвалила 3 червня. Документ не лише унеможливив покарання за брехню в декларації про майно родичів, але й скасував ув’язнення за неподання декларації.

Після ухвалення закону з відповідними поправками голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив про те, що через таку редакції документу ситуація з декларуванням буде ще гіршою, ніж до цього. Шабунін висловив сподівання, що президент не підпише закон.

Своєю чергою Нацагентство з питань запобігання корупції також заявило про необхідність вето щодо закону. В НАЗК пообіцяли терміново підготувати та направити президентові пропозиції щодо вирішення цієї ситуації. 

ПО МАТЕРIАЛАМ: ZN.UA
Добавлено: 29-06-2021, 16:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх