В Україні набув чинності "антиколекторський закон": що зміниться

В Україні набули чинності більшість норм закону, який має на меті регулювати роботу колекторських компаній та захистити боржників у разі протермінованої заборгованості. Документ спрямований на боротьбу з незаконними діями колекторських компаній в Україні, через що отримав неофіційну назву "антиколекторський закон".

Головна зміна – підпорядкування колекторського ринку НБУ. Тепер один державний орган встановлюватиме правила для тих, хто видає кредити, і для тих, хто їх повертає. Про це повідомляє ЕП.

Також серед нововведень – регулювання норм поведінки під час стягнення заборгованості. Спілкування колекторів і боржників має відбуватися за такими правилами:

Телефонувати боржнику дозволено лише в робочі дні з 9 до 20 години, а проводити особисті зустрічі з ним – лише за його попередньої згоди.

Під час першого контакту колектора з боржником колектор повинен повідомити повну назву кредитора, інтереси якого представляє, своє повне ім'я, номер телефону та адресу для листування.

Телефонувати з прихованих номерів заборонять.

Якщо боржник або його представники попросять у колектора документи, які підтверджують борг, він зобов'язаний надати їх протягом п'яти робочих днів. До цього часу спілкування з боржником заборонене.

Водночас колекторам забороняється:
  • Використовувати шантаж та погрози.
  • Надавати неправдиву інформацію про розмір боргу або наслідки, що настануть у разі його непогашення.
  • Телефонувати, надсилати повідомлення або зустрічатися з боржником більш ніж двічі на добу.
  • Повідомляти про заборгованість позичальника третім особам або взаємодіяти з такими особами.
  • Вимагати в близьких, спадкоємців, представників чи поручителів боржника погасити його борг (крім випадків, коли такі вимоги законні).
  • Вимагати погасити борг у спосіб, не передбачений кредитним договором.
  • Використовувати на конвертах, які надсилаються боржнику, написи чи зображення, з яких можна зрозуміти, що отримувач має непогашений борг.
  • Продовжувати контактувати з боржником після того, як він повідомить, що його інтереси представляє адвокат.
Як розповідав OBOZREVATEL Володимир Мазуренко, який кілька років працював кредитним експертом в одному з українських банків, відсутність жорстких правил, вимог до розміщеної реклами та інформації – одна з головних причин кризи, яка сталася на ринку мікрокредитування.

За матеріалами:  OBOZREVATEL
Добавлено: 14-07-2021, 14:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх