Антиурядові протести на Кубі: причина і чим це може закінчитися

На Кубі вперше за кілька десятиліть проходять масові антиурядові акції протесту. При цьому кубинська влада звинувачує в них «провокаторів зі США»

Антиурядові активісти на Кубі повідомляють про понад 100 заарештованих або зниклих безвісти на острові після масових протестів в неділю, пише CNN.

За даними Міністерства внутрішніх справ Куби, одна людина загинула під час сутичок з поліцією в понеділок.

Причини антиурядових протестів на Кубі Це найбільші протести на острові за останні десятиліття на тлі скарг кубинців на брак продовольства і медикаментів, оскільки країна переживає серйозну економічну кризу, посилений пандемією COVID-19 і санкціями США.

У Сан-Антоніо-де-лос-Банос, місті з населенням близько 46 тис. осіб на захід від Гавани, сотні кубинців вийшли в неділю на вулиці, втомлені після майже тижневого відключення електрики під час виснажливої липневої спеки.

Президент Діас-Канель у своєму виступі по національному телебаченню звинуватив торгові санкції США в економічних проблемах острова, керованого комуністами. Діас-Канель також закликав своїх прихильників фізично протистояти протестуючим. Уряд Куби також провів в неділю засідання для обговорення протестів, повідомляють державні ЗМІ.

У ньому взяли участь високопоставлені члени, в тому числі колишній президент і глава Комуністичної партії Рауль Кастро, брат колишнього президента Фіделя Кастро. Кастро пішов зі своєї останньої керівної посади у квітні, перш ніж передати владу своєму обраному наступникові Діас-Канелю.

У той час Діас-Канель сказав, що з Кастро будуть консультуватися щодо всіх основних питаннях, які зачіпають острів.

Причини та наслідки протестів на Кубі Що відбувається в Кубі та чим може закінчитися, для порталу "Коментарі" проаналізував доктор політичних наук, професор Валентин Якушик.

"Нинішні антиурядові акції на Кубі за своєю соціальною природою є організованим протестом певної частини міського населення — перш за все, проти браку продовольства на острові (але вмираючих від голоду в країні немає) і перебоїв з енергопостачанням. А також проти інших подібних життєвих тягот, які стали для населення острова щоденною практикою", — відзначає експерт.

За його словами, нестача продовольства пов'язана, в першу чергу, з жорсткою економічною блокадою Куби, оголошеною та організованою США. Це позаправові та незаконні з точки зору міжнародного права заходи, зодягнені в форму національних правових норм США, акцентує Валентин Якушик.

Нинішній дефіцит електроенергії викликаний виходом з ладу однієї із найбільших на острові електростанцій. Доставка запасних частин гальмується в результаті все тієї ж економічної блокади острова, в умовах якої закордонні фірми побоюються санкцій з боку влади США.

"Протестували й проти браку медикаментів, — продовжує експерт. — І це в умовах, коли на Кубі діє одна з найбільш ефективних у світі та доступних всім громадянам система охорони здоров'я. А більшість використовуваних і достатніх для всіх ліків випускається на Кубі (не ввозяться з-за кордону). У тому числі створена і використовується власна вакцина проти ковіду. Але для виробництва багатьох ліків потрібні ті чи інші імпортні компоненти. і тут знову — вплив посилення економічної блокади з боку США. Виробництво ряду лікарських препаратів на острові зупинилося через відсутність імпортованих складових".

Звичайно, жорсткі антіковідні обмежувальні заходи в умови карантину (локдауну не додали відчуття благополуччя в сім'ях кубинців. Але Валентин Якушик пропонує згадати, що відбувалося в США, Великобританії, Франції. Які були там хвилювання і навіть справжні повстання. У ряді розвинених країн Заходу національні системи охорони здоров'я в багатьох випадках просто колапсувати. "Є на острові й бюрократизм і неповороткість державних і муніципальних службовців.

Але де такого немає? До речі, днями, у зв'язку з пошуком шляхів виходу з ситуації, що склалася, ряд кубинських міністрів протягом п'яти годин на телебаченні відповідав на суспільну критику", — зазначає експерт.

Він також звертає увагу, що виступи протестуючих відбулися практично одночасно в різних регіонах острова, тобто були досить добре підготовленими. "Протестний рух активно координувався телефоном і частково через інтернет, який поки ще слабенький на Кубі. Є явні підтвердження того, що активні координаційні центри знаходяться за межами Куби — у Флориді, США, де живе численна кубинська еміграція, серед якої діють потужні політичні організації, які мають на меті повалення нинішнього ладу на острові. Кольорової революції не вийшло, але були масові протести, заворушення і грабежі. Звичайно ж, є і заарештовані, перш за все серед тих, хто грабував магазини, здійснював акти вандалізму, — зазначає Валентин Якушик.

— Куба переживає складні часи. Але у її народу і політичного керівництва є необхідний потенціал для прийняття дієвих рішень, що забезпечують безпеку, спокій, більший динамізм і соціальну справедливість".

За матеріалами:  Comments.ua
Добавлено: 14-07-2021, 15:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх