Посли G7 привітали ухвалення Радою закону про судову реформу

Посли країн "Великої сімки" у Twitter 14 липня привітали ухвалення Верховною Радою закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя".

Закон із пакета судової реформи Рада ухвалила 14 липня

"Посли G7 привітали ухвалення законопроєкту №5068, який закладає основи для всебічної реформи Вищої ради правосуддя (ВРП). Посли привітали уряд України, парламентаріїв та громадянське суспільство, які зробили це можливим. Посли підкреслили готовність членів G7 підтримати перезавантаження ВРП, у тому числі шляхом надання високоякісних міжнародних експертів", – ідеться в повідомленні.

Посли зазначили, що їхні країни й далі допомагають Україні впроваджувати судову реформу, яка "покращує якість правосуддя для всіх українців".

Контекст:
  • 2014 року в Україні почали судову реформу. У червні 2016 року Верховна Рада ухвалила закон про судоустрій і статус суддів, а також зміни до Конституції в частині правосуддя. Ними скасовували процедуру призначення суддів президентом на п'ятирічний строк. Також ліквідовували вищі спеціалізовані суди.
  • У грудні 2016 року парламент ухвалив закон про створення Вищої ради правосуддя. Цей орган замінив Вищу раду юстиції. Раду у складі 21 члена наділено повноваженнями звільняти суддів із посади, переводити їх в інший суд, давати згоду на затримання чи арешт судді. У Раді Європи заявляли, що конкурсні процедури добору і призначення суддів, які було введено в межах судової реформи в Україні, відповідали стандартам організації.
  • Пакет "судових" законопроєктів президент України Володимир Зеленський подав у Раду 15 лютого. Серед них – законопроєкт №5068. У першому читанні Рада його ухвалила 19 травня, у другому – 14 липня.
  • Цей законопроєкт передбачає створення Етичної ради, трьох членів якої має номінувати Рада суддів України з-поміж чинних суддів або суддів у відставці, а ще трьох – міжнародні та іноземні організації, які надають Україні допомогу в судовій реформі та боротьбі з корупцією. Строк повноважень члена Етичної ради – шість років.
Олена КРАВЧЕНКО

За матеріалами: Гордон
Добавлено: 15-07-2021, 10:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх