Як діє вакцина Johnson & Johnson, ефективність і побічні реакціїя (ВІДЕО)

Коли Україні чекати на вакцину Johnson & Johnson, що про неї відомо і чому ряд країн призупинила імунізацію цим препаратом.

На початку липня Міністерство охорони здоров'я в Україні зареєструвало для екстреного медичного застосування вакцину від коронавируса Janssen американської компанії Johnson & Johnson. У МОЗ кажуть, що ведуть переговори з виробником про її постачання.

ТСН.ua зібрав усі, що поки відомо про цей препарат, його ефективність, принцип дії і можливі побічні реакції.

Як діє вакцина і яка її ефективність

Janssen - це векторна вакцина, розроблена однойменною фірмою, якою володіє американська компанія Johnson & Johnson. Вакцина містить знешкоджений аденовірус людини, з вбудованим ДНК, який кодує шіповідний білок вірусу SARS-CoV-2, кажуть у МОЗ

Цей препарат став четвертою вакциною проти коронавирусной інфекції, схваленої на території ЄС, після засобів від Pfizer-BioNTech, Moderna і AstraZeneca.

За даними виробника, ефективність вакцини становить 66%. Також препарат з ймовірністю 85% захищає від важкої форми COVID-19.

Крім того, в березні в ВООЗ заявили, що препарат Johnson & Johnson ефективний проти мутованих штамів коронавируса, зокрема, "британського" і "південноафриканського".


Associated Press

Переваги вакцини Johnson & Johnson

Препарат Johnson & Johnson має кілька переваг у порівнянні з іншими вакцинами. Одна з них - для завершення вакцинації людині потрібно зробити тільки одне щеплення. Ще одна перевага - вакцину можна зберігати в звичайному холодильнику, вона не вимагає особливих умов. Також Janssen значно дешевше інших вакцини - одна доза коштує близько 10 доларів.

За словами виробників, імунітет повинен виробитися не раніше, ніж через два тижні після уколу.

Які країни схвалили вакцину J & J

Вакцина дозволена до екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я, також дозвіл на її використання дали США, Великобританія, Європейський Союз, Швейцарія, Канада. Загалом Johnson & Johnson схвалили більш ніж 40 країнах світу.

Призупинення вакцинації J & J і утворення тромбів у щеплених

У квітні в США призупинили вакцинацію препаратом через випадки утворення тромбів у жінок, які отримали щеплення. Тоді ускладнення виникли в шести вакцинованих. Одна з них померла.

Втім, регулятор Сполучених Штатів не знайшов зв'язку між застосуванням вакцини від коронавируса Johnson & Johnson і випадками тромбозу у людей, яким ввели цей препарат.

В США призупинили щеплення вакциною "Джонсон і Джонсон"


Після 11-денної паузи Консультативний комітет Центрів контролю і профілактики захворювань США рекомендував відновити вакцинацію препаратом американської компанії Johnson & Johnson.

Після повідомлень про те, що ця вакцина може призводити до тромбозів, ряд країн призупинили її використання: серед них - Данія, Швеція, Норвегія, Литва. У Бельгій ж вирішили після смерті своєї громадянки, яка отримала щеплення Johnson & Johnson, і якій було менше 40 років, вакцинувати цим препаратом людей від 41 року і старше.

У той же час Європейське агентство лікарських засобів (EMA) дійшло висновку, що утворення тромбів повинні бути внесені в список рідкісних побічних ефектів вакцини Johnson & Johnson. Також європейський регулятор зазначив, що переваги від використання вакцини продовжують переважувати ризики, тому використання цієї вакцини рекомендували продовжити.


IFrame

Згідно з даними регулятора, більшість випадків ускладнень було виявлено у жінок у віці до 60 років. Однак "на підставі наявних даних неможливо виділити конкретні фактори ризику".

Американська фармацевтична компанія Johnson & Johnson вирішила продовжити поставки в країни Європи вакцину проти коронавируса із зазначенням на етикетці інформації про рідкісний побічну дію у вигляді тромбозу.

За даними італійських ЗМІ, Єврокомісія планує в наступному році відмовитися від закупівлі векторної вакцини Johnson & Johnson, через рідкісні тромбози в деяких вакцинованих. Також ЄК планує відмовитися і від AstraZeneca, яка має схожий принцип дії.

Причина тромбозу у щеплених J & J

Німецькі вчені вирішили з'ясувати причину тромбозу у щеплених вакцинами Johnson & Johnson, а також AstraZeneca, після вакцинації якої виявили аналогічний побічний ефект.

За словами вченого Рольфа Маршалека, проблема полягає в аденовірусних векторах, які обидва виробники використовують для доставки спайкового білка вірусу Sars-Cov-2 в організм людини. Він вважає, що через цей метод спайковий білок потрапляє безпосередньо в ядро ​​здорової клітини, а не в цитозольні рідини, де коронавірус зазвичай виробляє білки. Псля цього частини передаються статевим білка розщеплюються і створюють мутації, які не можуть зв'язатися з клітинної мембраною і викликати імунізацію. Через це мутантні версії білка призводять до утворення тромбів приблизно у однієї людини з 100 тисяч.

Втім деякі колеги вченого відзначили, що це лише одна з багатьох гіпотез зв'язку вакцини з тромбозом.

Нова побічна реакція вакцини Johnson & Johnson

12 липня американські експерти заявили про можливий зв'язок між вакциною Johnson & Johnson і синдромом Гієна-Барре (СГБ).

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) додало нове попередження до розробки J & J, вказавши на "невеликий можливий ризик" рідкісної і потенційно небезпечною неврологічної реакції для щеплених. Майже сотня американців захворіла синдромом Гієна-Барре після щеплення вакциною J & J.

Майже всі хворі потребували госпіталізації, а один з вакцинованих помер. Більшість випадків реєстрували серед чоловіків від 50 років. У людей з'являлися симптоми захворювання через два тижні після вакцинації.

У той же час кількість випадків синдрому, зареєстрованого серед американців, щеплених препаратом від J & J, досить мале: цю вакцину отримали майже 13 мільйонів жителів США. Крім того, експерти досі з'ясовують, чи дійсно до МГБ привела саме ін'єкція.

Відзначимо, що синдром Гієна-Барре виникає, коли імунна система організму помилково атакує деякі з його нервових клітин, і провокує м'язову слабкість, а іноді і параліч, які зазвичай мають тимчасовий характер. У США щорічно цей синдром виявляють від 3 до 6 тисяч осіб.

Також до цього захворювання може привести ряд інших інфекцій, зокрема, грип, цитомегаловірус і вірус Зика.

Найпоширеніші побічні ефекти

Серед найпоширеніших побічних ефектів після вакцинації Johnson & Johnson є біль або набряк руки в місці щеплення; головний біль, біль в тілі, втома і жар.

Зазвичай вони з'являються протягом перших трьох днів після вакцинації і тривають до двох днів після виникнення. Рідше побічні ефекти виникають у літніх людей.

Johnson & Johnson в Україні

Незважаючи на можливі побічні реакції, попит на вакцину від Johnson & Johnson в світі ще досить великий. В Україні вона з'явиться ще не скоро, кажуть у МОЗ. У травні Міністерство охорони здоров'я дозволило ввезти в Україну 500 доз вакцини Janssen для вакцинації працівників приватної компанії з США. А2 липня Україна зареєструвала цей препарат для екстреного медичного застосування і домовляється про його постачання.

До слова, в травні Польща заявила, що будtт вакцинувати засобом Johnson & Johnson українських заробітчан на кордоні, також цим препаратом в червні Польща почала вакцинувати бездомних і людей, які не мають документів, що підтверджують особу.

Раніше повідомлялось, що США відправили Україні два мільйони доз вакцини Moderna

Добавлено: 17-07-2021, 12:41
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх