В "Укргідроенерго" розглядають різні варіанти реконструкції греблі ДніпроГЕС

В "Укргідроенерго" відбулося засідання науково-технічної ради, в ході якого обговорили варіанти проектів реконструкції автодорожнього переїзду через греблю ДніпроГЕС. 

Про це повыдомляє пресслужба Укргідроенерго.

Відкриваючи засідання, директор ДніпроГЕСу Віктор Кучер розповів про актуальний технічний стан конструкцій мосту та наголосив на необхідності їх капітальної реконструкції.

«Автодорожній переїзд через гідротехнічні споруди Дніпровської ГЕС – один із головних мостів, який з’єднує ліву та праву частини Запоріжжя. Це – індустріальний символ держави та візитівка міста. Споруда 1932 року. Вона і пошкоджувалась, і потерпала від різних навантажень. Та найголовніше - автодорожній переїзд не був розрахований на таку кількість і вагу автотранспорту, які є сьогодні. У 1977 році були добудовані консоль, дві смуги  і пішохідна доріжка з правої сторони. Плити перекриття, які є по правій стороні - 1932 року. Звичайно, все це вимагає повної заміни. На сьогодні необхідно вжити усіх можливих заходів для подальшої безпечної експлуатації автодорожнього переїзду», - зауважив Віктор Кучер.

Під час засідання було презентовано можливі варіанти, які можуть бути основою проєктних рішень з реконструкції мостового переїзду. 

Серед запропонованих – варіант чотирьохсмугового автодорожнього переїзду з повною заміною прогонових будов 1932 року, двохсмугового переїзду з демонтажем консольних конструкцій, а також двоярусного мостового переходу з металоконструкцій. Окрім того - чотирьохсмуговий мостовий перехід із заміною металевої консольної частини на монолітну залізобетонну та двоярусний міст із застосуванням залізобетонних конструкцій.

«На даному етапі, з точки зору проєктувальника, найбільш економічно і технічно обґрунтованим варіантом є двоярусний міст, який складатиметься  з  залізобетонних та металевих ділянок», - зазначив головний інженер проєкту Вадим Галат.  

Підбиваючи підсумки засідання, головний інженер компанії Вадим Рассовський зазначив, що кожен із запропонованих варіантів має як позитивні сторони, так і певні виклики. Зокрема, варіант чотирьохсмугового переїзду через греблю з консоллю негативно впливатиме на міцність та довговічність конструкцій. Виходячи з цього, запропоновано зупинитися на варіанті двоярусного мостового переїзду.

«Враховуючи досвід експлуатації мостового переїзду через греблю ДніпроГЕС, сучасні вимоги до конструкцій, необхідність забезпечити безпечну експлуатацію гідроспоруд ГЕС запропоновано для наступного розгляду на стадії проєкту комбінований варіант: в межах водозливної греблі Дніпровської ГЕС виконати двохярусний залізобетонний монолітний мостовий переїзд, а в межах аванкамери – металевий мостовий переїзд. Ділянку сполучення з земляною вставкою виконати  з металевих конструкцій», - зазначив головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський.

Нагадаємо, на баланс Дніпровської ГЕС автодорожній переїзд передано у 2010 році. Після цього, у 2010-2013 роках фахівцями галузевих інститутів виконані обстеження технічного стану автопереїзду. Виходячи з аналізу результатів обстеження та проведених розрахунків, розроблено проєкт реконструкції мосту, який пройшов державну експертизу та включений до затвердженого КМУ у грудні 2016 року проєкту реконструкції «ГЕС Укргідроенерго. Реконструкція. ІІ черга. Коригування».

У 2019 році Укргідроенерго проведено ремонт дорожнього покриття автопереїзду. Аби виконати повну реконструкцію автопереїзду через гідротехнічні споруди ДніпроГЕС, необхідно повністю перекрити рух автотранспорту греблею, що за умови відсутності альтернативної переправи через Дніпро, неминуче б призвело до транспортного колапсу в місті. З появою у Запоріжжі нових мостових переїздів компанія реалізує проєкт з комплексної реконструкції ДніпроГЕС, що дасть можливість продовжити життя станції щонайменше на 50 років.
Добавлено: 20-07-2021, 08:54
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх