Чи захищають вакцини від дельта-штаму COVID-19

Понад сто жителів Великобританії померли від новго варіанти коронавирусной інфекції, незважаючи на вакцинацію.

У Великобританії померли, щонайменше, 259 осіб, які заразилися дельта-варіантом коронавируса. За даними агентства Public Health England при міністерстві охорони здоров'я Великобританії, 116 з них були повністю вакциновані. У зв'язку з цим всіх турбує питання: чи захищає вакцинація від дельта-варіанту?

Спочатку дисклеймер: так, вакцинація ефективна, в тому числі, і від дельта-варіанту коронавируса. Проте залишковий ризик заразитися все одно зберігається. Чому?

Вакцина ефективна, але не на 100 відсотків

Жодна із затверджених на сьогоднішній день вакцин не захищає на сто відсотків від зараження коронавірусів - це довели дослідження, зроблені вже після початку масової вакцинації.

Заразитися і, в гіршому випадку, померти можуть, перш за все, люди з хронічними захворюваннями - хоча ризик інфекції після щеплення істотно знижується. Так, в даний час рівень смертності в Великобританії залишається дуже низьким - не дивлячись на зростання захворюваності коронавирусной інфекцією.

В одному з червневих випусків подкасту Coronavirus Update в ефірі медіакомпанії NDR найвідоміший вірусолог Німеччини Крістіан Дростен підтвердив: справді, відомі випадки, коли вмирають люди, що пройшли подвійну вакцинацію.

Але, за його словами, в кожному з цих випадків необхідно уважно вивчити, що саме стало причиною смерті і як був поставлений діагноз. Висока частка вакцинованих людей серед померлих в Великобританії, як і, в принципі, низький рівень смертності, за словами Дрост, ймовірно, пояснюються тим, що близько половини населення там вже повністю вакциновані.

Як пояснює в інтерв'ю DW Георг Беренс, професор кафедри ревматології та імунології Медичної школи Ганновера, дуже рідко ті, хто отримав щеплення, дійсно можуть померти від інфекції, оскільки вакцина не вплинула на вироблення необхідної кількості антитіл - це відбувається, наприклад, в тих випадках, якщо людина приймає імуносупресивні препарати або переніс трансплантацію органів.

Крім того, ефект від вакцинації через якийсь час слабшає. "При несприятливому збігу обставин люди дійсно можуть заразитися і після вакцинації", - визнає учений. Проте в цілому вакцини захищають дуже добре - хоча і не дають стовідсоткового захисту.

Недавнє дослідження з використанням моделювання, проведене за участю агентства Public Health England, дає підставу припустити, що на сьогоднішній день вакцинація запобігла близько 7,2 мільйона випадків зараження і 27 тисяч смертей в одній лише Великобританії.

"Кількість інфекцій і смертей, яким запобігли програмою вакцинації, не тільки разюче велике, але і росте експоненціально протягом всього періоду дії вакцинації", - пояснює один з авторів дослідження Пол Біррелл.

Хороший захисний ефект при повній вакцинації

Опитані DW експерти переконані в дієвості вакцин проти дельта-варіанту. "Щеплення неймовірно ефективні, - говорить вірусолог Фрідеманн Вебер. - Імунна відповідь у вакцинованих людей, які отримали подвійну дозу, через деякий час сильніше або, по крайней мере, на такому ж рівні, як у людей, у яких виробилися антитіла після інфекції".

Думки експертів підтверджуються і науковими висновками. Нещодавно в журналі Nature були опубліковані результати дослідження, згідно з якими вакцина BioNTech / Pfizer і раніше надійно захищає від дельта-варіанту.

Тим часом нові дані з Ізраїлю кажуть про те, що захисний ефект BioNTech / Pfizer проти дельта-вірусу, в порівнянні з попередніми дослідженнями, дещо знизився і зараз знаходиться на рівні 64 відсотків.

Ізраїльські вчені прийшли до висновку, що вакцинація також запобігає "всього" 64 відсотка захворювань ковідом з симптомами.

Проте вона як і раніше на 93 відсотки захищає від важких інфекцій з подальшою госпіталізацією. Як саме Управління охорони здоров'я Ізраїлю отримало ці дані, поки неясно: прес-служба не дала більш докладної інформації про методику дослідження.

Канадські вчені, в свою чергу, встановили, що вакцина Moderna також демонструє відносно високий рівень захисту від дельта-варіанти: за даними їх дослідження, вакцинація цим препаратом забезпечує 72-відсотковий захист через 14 днів після введення першої дози. Дані про ефективність після введення другої дози поки відсутні.

Результати досліджень про ефективність вакцин різні

Більш ранні дані з Великобританії говорили про те, що ефективність вакцин BioNTech / Pfizer і AstraZeneca проти тяжкого перебігу ковіда вище, ніж випливає з дослідження ізраїльтян: згідно з висновками агентства Public Health England, вакцинація BioNTech / Pfizer запобігає важкий перебіг від дельта-варіанту з госпіталізацією на відсотка після першої дози та на 96 відсотків - після другої.

Люди, які отримали вакцину AstraZeneca, на 71 відсоток захищені від тяжкого перебігу хвороби з госпіталізацією після першого щеплення, а після другої - навіть на 92 відсотка.

Порівнявши висновки вчених з Ізраїлю, Канади, Англії та Шотландії про ефективність вакцин BioNTech, AstraZeneca і Moderna проти дельта-варіанту, видання Financial Times прийшло до висновку, що результати зроблених на сьогоднішній день досліджень суттєво різняться між собою.

Що ж стосується компанії Johnson & Johnson, то достовірної інформації про дієвість розробленої нею вакцини поки мало.

Згідно з дослідженням, проведеним на замовлення компанії Johnson & Johnson за участю всього 20 випробовуваних, вакцинація викликає "сильну імунну відповідь" навіть через вісім місяців після введення. Однак компанія поки не зробила офіційної заяви про ефективність препарату проти дельта-варіанту.

Чи буде ревакцинація?

Георг Беренс з Медичної школи Ганновера підкреслює, що необхідно враховувати, коли саме були щеплені жителі Ізраїлю, які заразилися дельта-варіантом. Перші щеплення, нагадує він, були зроблені ще в грудні 2020 року. Згодом ефект від вакцинації може поступово слабшати, і не виключено, що може знадобитися ще одна доза вакцини.

Виробники вакцини BioNTech / Pfizer в недавньому прес-релізі також вказують на цей фактор. Вони говорять про те, що для підтримки ефективності необхідна третя щеплення через півроку після другої дози, і закликають національних регуляторів схвалити її.

Наскільки ймовірні ще більш небезпечні варіанти?

"Нові варіанти коронавируса, ймовірно, будуть з нами ще довгий час", - констатує вірусолог Фрідеман Вебер. Вони перестануть з'являтися лише тоді, коли буде вакциновано більшість населення. Але вчений не вірить, що щеплення згодом припинять діяти.

Професор Георг Беренс визнає, що заздалегідь неможливо передбачити, чи з'являться ще більш небезпечні варіанти коронавируса. Однак завжди існують менш небезпечні мутації, які не приживаються. За його словами, в будь-якому випадку вакцинація є найкращим захистом. Чим більше людей вакциновані, тим вище імунітет у населення і тим менше рівень захворюваності.

Чи потрібні будуть нові вакцини?

До сих пір вакцини були ефективні проти всіх небезпечних мутацій коронавируса. Якщо їх дієвість знизиться, безумовно, їх доведеться модифікувати, вказує Пеггі Рис (Peggy Riese) з Центру досліджень інфекцій імені Гельмгольца.

Однак не слід занадто поспішати. "Вакцина не розробляється так швидко. Якщо кожні три місяці буде з'являтися нова мутація, ми не будемо встигати зі створенням нових вакцин", - застерігає вона.

В іншому випадку може статися так, що вакцина буде адаптована до якогось конкретного варіанту, але потім її вже не можна буде використовувати, тому що вірус знову мутує, пояснює вчений.

Вірусолог Вебер дивиться на це інакше: "Вакцини необхідно модифікувати негайно". Виробник BioNTech / Pfizer вже заявив, що в даний час розробляє вакцину саме проти дельта-варіанту. Перші клінічні випробування повинні початися в серпні.

Дослідники з відомої університетської клініки Шаріте в Берліні також припускають, що ефективність вакцин проти ковіда під час пандемії потрібно регулярно перевіряти і при необхідності модифікувати препарати.

В даний час число інфекцій у всьому світі величезна, тому коронавірус також може еволюціонувати швидше, йдеться в прес-релізі клініки.

Повідомляється, що дві дози вакцин Pfizer або AstraZeneca показали майже таку ж ефективність від штаму "Дельта", як і від штаму "Aльфа", мовиться в дослідженні, опублікованому в New England Journal of Medicine.

Крім того, одна доза вакцини Pfizer виявилася ефективною від цього штаму лише на 36%, а одна доза препарату AstraZeneca показала ефективність 30%.

"Наше дослідження щодо послабленої ефективності після першої дози підтвердить намагання щодо максимального дводозного введення вакцини серед вразливих груп населення на тлі циркуляції штаму "Дельта", – додали науковці.

"Виходячи з темпів еволюції добре відомих нам вірусів застуди, ми припускаємо, що SARS-CoV-2 також почне змінюватися повільніше, як тільки рівень інфекцій знизиться - іншими словами, тоді, коли більша частина населення планети виробить імунний захист або в результаті хвороби, або завдяки вакцинації ", - пояснює Ян Фелікс Дрекслер, керівник дослідження з Інституту вірусології при клініці Шаріте.

Як тільки ситуація стабілізується, щеплення, по всій видимості, не потрібно буде модифікувати настільки часто, упевнений учений.

Раніше повідомлялось, що вакцина AstraZeneca вже після першої дози знижує ризик смерті від COVID-19 на 82%, - дослідження

Раніше повідомлялось, що в Греції тисячі людей вийшли на протести: "Ні" обов'язковій вакцинації: 

За матеріалами:  Корреспондент.net 
Добавлено: 22-07-2021, 15:39
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх