В Україні вступив в силу закон про колекторську діяльність: як це буде працювати (ВІДЕО)

Дзвінки тільки в будні, ніяких порно-колажів і загроз: українські колектори тепер в законі. В Україні вступив в силу закон, який регулює діяльність колекторських компаній. Тепер ті, хто захоче легально "вибивати борги", повинні прийняти етичний кодекс колектора і бути в реєстрі Нацбанку. Але чи дійсно зникне тиск на боржників?

Історія Олександра тягнеться з 2006 року. Тоді він взяв 20 тисяч доларів у банку на лікування батька під заставу квартири. Мав віддати близько 30 тисяч.

Три роки справно платив, але коли світ накрила фінансова криза щомісячні виплати довелося відкласти.

Банк подав до суду, і Олександр його виграв: борг повинен був віддати, але квартиру йому залишили. Але згодом почалися дзвінки невідомих з проханням з'їхати, тому що квартира за борги, як виявилося, вже була продана.

Однак тепер - ніякого тиску на боржників. В Україні запрацювали чіткі правила роботи колекторських фірм. Терор і залякування відтепер під суворою забороною.

«Дзвінки вночі заборонені, автодозвон заборонений. Поширення інформації і малюнків, що ганьблять честь і гідність також під забороною », - зазначив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

У законі з'явилося і саме поняття "колектор", раніше їх називали фінансовими і факторинговим компаніями. Будуть тепер вони мати і обов'язки.

Контролювати це все буде Нацбанк. Там створили реєстр, до якого мають увійти всі колекторські фірми. З тими, хто вчасно не подасть відповідні документи, банки розірвуть договори. Олексій Лукаш - керівник тепер уже колекторської компанії. І він за чіткі правила гри, як для стягувачів, так і для позичальників. Каже, що це спростить життя обом сторонам.

Але не всі вірять в те, що тепер збирачі припинять жорстко тиснути на боржників. Наприклад, в Комітеті асоціації юристів України переконані - відбулася тільки легалізація колекторів як таких, а методи їх роботи залишаться колишніми.

А в законі за жорстокі методи тиску на боржників вже прописали покарання - штраф від 5 до 136 тисяч гривень. За грубе порушення, як, наприклад, шантаж порно-колажами, колекторські компанії будуть позбавляти ліцензії.

34-й телеканал

За матеріалами: gorod.dp.ua

Добавлено: 24-07-2021, 17:38
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх