Чому в Україні різко подешевшала валюта

В Україні долар подешевшав на 18 копійок за тиждень. Курс гривні зміцнюється і підійшов до позначки 27 гривень за долар. Євро теж подешевшало. 26 липня курс євро зупинився на рівні 31,84 гривні. Це на 19 копійок менше, ніж днем ​​раніше.

На тижні, що минає зміцнення гривні сталося стрибкоподібно: слабкий спадний тренд в п'ятницю раптом прискорився в рази і за один день долар подешевшав більше, ніж за весь тиждень, повідомляє "Сегодня".

Експерти - член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин і президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко - розповіли, що сталося з курсом валют.


Курс долара в Україні на 19-26 липня 2021. Скріншот: charts.finance.ua

ЩО СТАЛОСЯ З КУРСОМ ДОЛАРА ЗА ТИЖДЕНЬ

Стабільність курсу долара на минулих вихідних з понеділка змінилася його невеликим ослабленням - на 2-3 коп. / Долар як в продажу, так і в покупці. Середній курс продажу готівкового долара тримався в межах 27,28-27,29 грн / долар, а в п'ятницю знизився до 27,19. Курс покупки коливався в межах 29,10-27,12 грн / долар, при цьому спред (різниця між курсами купівлі та продажу) тримався, як і раніше, в межах 17-18 копійок. Це говорило про впевненість банкірів в тому, що ніяких несподіванок вони не чекають. У п'ятницю курс продажу і покупки впав на 10 копійок, остаточний середній курс перед вихідними - 27,19 грн / долар в готівковому продажі і 26,99 грн / долар в покупці. При цьому спред розширився до 20 копійок.

Максимальний курс, за яким можна було здати готівковий долар - 27,10 грн (на 11 коп. Нижче, ніж тиждень тому), мінімальний курс, за яким можна купити готівковий долар - 27,12 грн (на 12 коп. Нижче, ніж тиждень назад).

Нацбанк, який встановив на минулий понеділок офіційний курс 27,23 грн / долар, з вівторка по четвер то підвищував, то знижував його на дві-три копійки. У п'ятницю регулятор зміцнив гривню на п'ять копійок, до 27,19 грн / долар. На понеділок, 26 липня, Нацбанк встановив курс 27,05 грн / долар, зміцнивши гривню відразу на 19 копійок.


Скріншот: SEGODNYA.UA

АНАЛІЗ СИТУАЦІЇ НА РИНКУ

Експерти пояснили: зміцнення гривні прискорилося тому, що Нацбанк таки підвищив облікову ставку рефінансування (відсоток, під який він позичає гривню комбанкам) з 7,5% до 8%. За роз'ясненням регулятора, рішення прийнято в зв'язку з тим, що в Україні прискорилася річна інфляція вище 9%, тобто позичаючи гроші дешево, Нацбанк несе збитки. Також в серпні облікова ставка може бути збільшена до 8,5%, що повинно стримати інфляцію нижче 10% в цьому році і повернути її до 5% у 2022 році.

"Це рішення очікувалося ще місяць тому, але регулятор його не прийняв, посиливши тоді, як компенсатор, правила рефінансування, - каже Олег Пендзин. - Також тепер до ставки рефінансу по короткострокових кредитах до 90 днів буде додано ще 1%, тобто, фактично під 9% річних, раніше такого не було ".

Олег Пендзин також зазначив, що останній аукціон Мінфіну з продажу цінних паперів приніс в казну 7,7 млрд грн (середній показник), але нерезидентів зацікавив мало - вони очікують зростання прибутковості в зв'язку з підвищенням облікової ставки. Це стримало гривню від ще більшого зміцнення.

Олександр Охріменко впевнений, що радикально на ринку нічого не змінюється.

"Облікова ставка впливає незначно, більше курс долара формує попит і пропозицію на міжбанківському ринку, - заперечує Олександр Охріменко. - У п'ятницю був перекіс в сторону пропозиції, тому гривня ситуативно зміцнилася".

Курс євро в Україні на 19-26 липня 2021. Скріншот: charts.finance.ua

Курс євро в Україні на 19-26 липня 2021. Скріншот: charts.finance.ua

Андрій Шевчишин говорить, що на курс гривні впливають обидва фактори, причому в бік її зміцнення. За його словами, дійсно було зростання пропозиції валюти на ринку в п'ятницю.

"Ключове пропозицію валюти зберігається з боку аграріїв, які знаходяться в активній фазі відвантажень зерна нового врожаю. Покупці валюти, в першу чергу імпортери, зважаючи літнього затишшя досить пасивні. А ось нерезиденти поступово її купують", - аналізує Андрій Шевчишин.

ЧОГО ЧЕКАТИ НАСТУПНОГО ТИЖНЯ

Думки експертів відрізняються.

Андрій Шевчишин прогнозує, що найближчим часом гривня має шанси на зміцнення і може дійти до психологічної позначки 27 гривень за долар не тільки в покупці, але і в продажу.

"Ми стежимо за НБУ, який може вийти на ринок з покупками валюти для стримування руху нижче 27 грн, - акцентував експерт. - Позитивною новиною для гривні стало повідомлення регулятора про те, що очікується прогрес в переговорах України з МВФ з приводу фінансової підтримки.

Цікава буде позиція нерезидентів після рішення НБУ про підвищення облікової ставки. Нерезиденти з початку липня знизили свій портфель ОВДП на 2,8 млрд грн гривень. Можливо, в найближчі дні нерезиденти стануть на паузу або навіть повернуться до покупок, але все буде залежати вже від запропонованої прибутковості по украинск

За матеріалами: VGORODE
Добавлено: 26-07-2021, 14:33
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх