Тристоронній меморандум: запоріжцям розповіли, що буде з нормою про 2 га землі для кожного українця

На Запоріжжі громади підписали Меморандум про співпрацю із Мінагрополітики. Заступник міністра аграрної політики розповів, що буде з нормою про двох гектарах землі для кожного українця

Укладено меморандум про співпрацю між Запорізькою облдержадміністрацією, Міністерством аграрної політики та Всеукраїнською асоціацією громад.

Мета тристороннього договору — регулювати сфери відповідальності  профільних структур перед громадами. Документ, кажуть посадовці, передбачає посилення фінансових, політичних та економічних можливостей задля розвитку аграрної сфери в громадах регіону


27 липня, о Запорізької ОДА відбулася нарада з першим заступником міністра аграрної політики і продовольства України Тарасом Висоцьким, замдіректром виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад Іваном Слободяник та заступником ЗОДА з агрополітики Володимиром Шустовим. Сторони спільно з главами громад обговорили зміни в земельній сфері, відкриття ринку землі і всі проблемні моменти на територіях.

Про це повідомляє 061.

У кожного з керівників громад була можливість озвучити проблемні питання на територіях щодо землі і взаємодії з Госгеокадастром, отримати роз'яснення щодо окремих спірних моментів і дізнатися про нові законодавчі ініціативи у земельній сфері.

«Земля цінний і обмежений ресурс. Кожен українець відповідно до Земельного Кодексу має право отримати до 2 гектар. Ця норма є чинною. Часто запитують про перспективи, і я скажу так, що найближчим часом її не скасують. Я б рекомендував раз або два провести дискусію з жителями громади щодо позиції по комунальним землям. Є розуміння з того, скільки з цих земель вільні, скільки знаходяться в оренді і.т.д. Є кілька шляхів, як громада може їх використовувати - надати можливість людям отримати безкоштовно до двох гектарів, здати в оренду або передати землі в роботу комунальним підприємствам. Що ж стосується самої процедури, то якщо немає рішення про аукціон або створення комунального підприємства і немає чинного договору оренди, то кожен має право і одночасно може звернутися і 100 людей на отримання цієї земельної ділянки. Дозвіл на розробку технічної документації надає орган місцевого самоврядування - понад 50% голосів, на другому етапі під час остаточного ухвалення рішення - 2/3 місцевих депутатів. Немає такого обмеження, хто першим отримав дозволу. Я вам скажу, що найближчим часом за цією процедурою (а вона досить чутлива) ніяких змін не буде. Моя рекомендація - проговорити про все відверто з жителями громади, пояснити, який ресурс є, а ваші рішення про дозволи ми можемо публікувати на геопорталів і інформувати в такий спосіб усіх українців про те, що такий дозвіл є », - прокоментував Тарас Висоцький.








Також під час зустрічі торкнулися проблеми з Госгеокадастром, коли буквально перед самим запуском ринку землі чиновники з Гогеокадастра змінили цільове призначення землі Запорізької області під «городництво» і двоє людей отримали значну кількість землі.

«У Щасливському ми планували зробити суспільне пасовище, тобто воно там було і раніше, але ми не могли його документально оформити, бо цими землями раніше не могли розпоряджатися громада. Це єдина земля, де в даний час можна випасати худобу. Коли ж землі нам передали в комунальну власність, то ми дізналися, що ці ділянки передали якимось людям під городництво. Сама процедура проходила без аукціону. Зараз активно пропонують фермерам обробляти цю землю, ймовірно, посадять чи соняшник, або якесь зерно, і не буде більше можливості, де випасати корів. Якщо до цього дійде, то люди готові і з вилами вийти. Це велика проблема. У нас мова йде про майже 100 гектар, я думаю, що по іншим територіям також є така ситуація », - поділився глава Комишуваська ОТГ Юрій Карапетян.

Тарас Висоцький порекомендував громадам перевірити цільове призначення спірних земельних ділянок та подивитися, яким способом видавалися документи, оскільки порушення процедури може служити приводом для звернення до суду. З 27 травня кожна громада може мати в штаті земельного інспектора. За нецільове використання землі передбачений штраф в середньому в 5-6 тисяч гривень за гектар. Інспектори мають право здійснювати контроль і всі ці виплати йдуть в громаду. Надалі ці гроші можуть бути спрямовані як компенсація для тих, хто утримує корів.

Також учасники обговорили спірні моменти щодо актів на постійне користування землею, а також проблем з оподаткуванням, коли всі гроші йдуть не на те місце, де розташовані виробничі потужності, а за місцем реєстрації юросіб або фізосіб.

Столичні чиновники проінформували про наявність законодавчих ініціатив щодо заборони зміни цільового призначення землі, а також пояснили, що госрегістатори не мають право більш вимагати ніяких актів для реєстрації права комунальної власності.



Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в прокуратурі повідомляли про те, що буквально напередодні запуску ринку землі Госгеокадастр розпорядження про надання кількох тисяч гектар «під городництво» особам, які не мають взагалі до цього відношення.

Добавлено: 27-07-2021, 16:36
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх