"Нафтогаз" продав дешевий газ для населення компаніям Фірташа: кожен п'ятий куб пішов бізнесу

НАК "Нафтогаз" продала дешеве блакитне паливо компанії підприємця Дмитра Фірташа для того, щоб вона змогла постачати його населенню за низькими тарифами. Замість цього кожен п'ятий кубометр із націнкою перепродали бізнесу, а не простим сім'ям.

Про це в пресслужбі "Нафтогазу" повідомили виданню ЕП. Так, усі постачальники газу надали своїм клієнтам річні тарифи. Щоб компанії змогли їх забезпечити, НАК продавала газзбутам блакитне паливо за низькими цінами.

Однак компанія "Йе Енергія" Дмитра Фірташа отримала 6 млрд кубометрів за найнижчою ціною в 7,2 грн за кубометр, але після 20% від цього обсягу перепродала бізнесу вже зі своєю ринковою націнкою. "Така помилка призвела до того, що в травні 2021-го понад 20% природного газу, який був відпущений газзбутам для постачання населення за річними договорами, було перепродано за ринковими цінами", – повідомили в "Нафтогазі".

Проблема нібито полягає в тому, що в підписаному з "Йе Енергія" контракті не говорилося про те, що все блакитне паливо, яке отримали за цінами як для населення, повинні продавати саме населенню. Тому фактично бізнес Фірташа жодних правил не порушив.

Відзначимо, більшість українських споживачів із 1 травня перевели на річний тариф на газ і вони отримують цю послугу за фіксованою ціною. Місячні пропозиції, незважаючи на літній сезон, продовжили дорожчати і зараз перебувають у діапазоні від 7,99 грн до 15,5 грн за кубометр.

Як раніше писав OBOZREVATEL, монобільшість Верховної Ради ухвалила рішення списати близько 100 млрд грн боргів на ринку газу. В результаті "обнулять" борги газзбутів і облгазів Дмитра Фірташа і теплокомуненерго. За використане блакитне паливо водночас заплатять із державного бюджету: фактично своїми податками за це віддадуть гроші всі українці.

За матеріалами:  OBOZREVATEL
Добавлено: 27-07-2021, 16:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх