Як Володимир хрестив Русь: цікавіІ факти та історія

28 липня в Україні святкують 1033-ю річницю хрещення Київської Русі.

Вважається, що князь Володимир охрестив Русь у 988 році, але деякі історики вважають, що це могло відбутися у 990-му або 991-му році, пише "Дивогляд".

Та Володимир не перший, хто приніс ідею християнства на руські землі. За літописами, ще у 860-х роках князь Аскольд намагався поширити християнство, але не надто успішно. А у 955 році охрестилася бабуся Володимира – княгиня Ольга.

Князь Володимир довго думав над тим, яку віру обрати для своєї держави. Вибирав між найсильнішими світовими релігіями. Нова віра потрібна була йому для того, щоб об'єднати підвладні йому язичницькі народи. Спочатку Володимир поговорив із представниками кожної релігії, а потім відправив у кожну країну бояр, які подивилися, як віра впливає на державу і людей.

Пишуть, що князю сподобалися ідеї ісламу. Але його відштовхнули харчові заборони.

Ґрунтувався вибір Володимира і на зовнішньополітичних факторах. Так, католицизм, іслам та іудаїзм значили б для Київської Русі залежність від інших країн. А ось Візантія, хоча і була сильною державою, влади над Київською Руссю не мала б.


Хрещення Володимира Великого

Володимир, який від народження був язичником, охрестився у Херсонесі і отримав при хрещенні ім’я Василь. Тому там він побудував храм імені цього святого.

У "Повесті временних літ" про хрещення народу написано так:

"Тоді послав Володимир по всьому місту сказати: "Коли не прийде хто завтра на річку (Почайну, Дніпро) – будь то багатий, чи убогий, чи старець, чи раб, – буде мені ворогом". Почувши це, з радістю пішли люди, говорячи: "Якби не було це хорошим, не прийняли б цього князь і бояри".

На наступний же день вийшов Володимир з попами цариці й корсунськими на (Почаіну, Дніпро), і зійшлося там людей безліч. Увійшли в воду і стояли там одні по шию, інші по груди, молоді ж біля берега стояли по груди, деякі тримали немовлят, а вже дорослі бродили, священники ж, стоячи, молилися. І була радість на небі й на землі з приводу стількох  душ, що спасаються; а диявол говорив, стогнучи: "Жаль мені! Вигнаний я звідси! Тут думав я знайти собі житло, бо тут не було вчення апостольського, не знали тут Бога, але радів я служінню тих, хто служив мені. І ось вже переможений я невігласом, а не апостолами і не мучениками; не зможу вже царювати більш в цих країнах".


Пам'ятник Володимиру Великому в Києві

За переказами, прийняття християнства змінило князя Володимира. Із жорстокого правителя він перетворився в благодійника і навіть скасував смертну кару, бо боявся смертного гріха. Але тут не варто забувати, що саме хрещення Київської Русі було насильницьким.

Однією із перших церков, які з’явилися у той час, була Десятинна – Володимир віддав на її зведення десяту частину своїх доходів. Саме там і поховали князя і його християнську дружину Анну.


Гривні Володимира


1 гривня з князем Володимиром

Гривні Володимира1 гривня з князем Володимиром

Вважається, що саме з періодом хрещення Київської Русі збігається поява грошової одиниці гривня. У цей час на Русі виник дефіцит грошей, тому почали активно відливати нові монети. За зразок для них послужили тогочасні гроші Візантії. На більшості монет Володимира зображено князя, що сидить на престолі, і розміщено напис: "Владімѣр' на столѣ" (Володимир на престолі).

За матеріалами: 5.ua
Добавлено: 28-07-2021, 10:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх