У крає­знавчому музеї Запоріжжя презентували виставка про побут менонітів

У Запорізькому обласному крає­знавчому музеї відкрилася виставка «Меноніти: раціоналізм зі смаком»

Вона розповідає про життя цих переселенців з Німеччини на Півдні України і безпосередньо у Запоріжжі.

Відтепер кожен охочий може дізнатися про те, які предмети побуту були обов’язковими для осель менонітів, яким чином господині робили домівки більш затишними, та подивитися на старі речі, що добре збереглися. Відвідати виставку можна буде впродовж найближчих місяців.

Старовинні меблі власного виробництва менонітів, предмети побуту, одяг та фотокартки. В одному з виставкових залів Запорізького обласного краєзнавчого музею представили на огляд відвідувачів унікальні експонати, що ілюструють життя менонітів часів 18-го – початку 20-го століть.

– Меноніти – це сектанти-протестанти, які, оскільки на батьківщині їх переслідували за віровчення, за запрошенням прусського короля перебралися до Пруссії, де проживали ще 200 років.

Через нестачу землі в Європі вони переселилися на терени сучасного Запоріжжя. Тут існували 2 їхні колонії – Хортицький та Молочанський менонітські округи.

Вони були знаними хліборобами – дбайливо ставилися до землі, яку отримали, їхні підприємства сільськогосподарського машинобудування були відомими не тільки в регіоні, а й в інших країнах. Виробництво цегли та черепиці в колоніях дозволило надати поселенням європейського вигляду. Тим самим вони частково вплинули на загальний вигляд та архітектуру тогочасного Олександрівська.

Один із мандрівників, який побував в Олександрівську (сучасному Запоріжжі) у період розквіту менонітських колоній, писав, що місто почало нагадувати Баварію, – розповіла старший науковий співробітник відділу історії краю Запорізького краєзнавчого музею Ольга Чайка.



Так, у запорізькому музеї експонують елементи побуту переселенців-менонітів, чиї колонії з’явилися на Півдні України, зокрема, у межах сучасної Запорізької області. Ольга Чайка розповіла, що внутрішнє планування будинку менонітів відрізнялося від традиційно українського, адже дозволяло дотримуватися принципу особистого простору. Оселю вони обставляли меблями власного виробництва. В одному лише Молочанському менонітському окрузі (це також територія сучасної Запорізької області) працювали понад 50 майстрів, які виготовляли меблі для жителів колоній, поміщиків, містян.

Саме меблюванню менонітських будинків і присвячена виставка у краєзнавчому музеї. Тут представлені 60 предметів, які дають можливість оцінити, наскільки раціональним, і разом із тим не позбавленим смаку був їхній побут.

Відвідувачі представленої експозиції із захопленням слухали історії про менонітів. Кажуть, що у захваті від представлених експонатів.

– Всі речі, що залишилися з того часу, вражають, адже не тільки є вкрай функціональними, а й мають гарний вигляд. Особливо вражають ті споруди у нас в Запоріжжі, які залишилися з того часу. Вони представляють великий інтерес як в історичному, так і культурному плані. Мені було б цікаво дізнатися, як меноніти живуть зараз, – розповіла відвідувачка Лариса Гік.



Ця виставка тимчасова, вона буде відкрита для відві­дувачів упродовж кількох місяців. Тому співробітники музею запрошують усіх охочих ознайомитись з історією та культурою менонітів, їхнім побутом та традиціями.

За матеріалами: Запорозька Січ
Добавлено: 28-07-2021, 13:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх