Саміт ЄС закрив небо Євросоюзу для білоруських авіакомпаній

Європейським перевізникам рекомендували не літати через повітряний простір Білорус

Літакам "Бєлавіа" заборонять літати над країнами Євросоюзу

Учасники Саміту ЄС, як і обіцяла федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, підтримали рішення про закриття повітряного простору Євросоюзу для авіакомпаній з Білорусі. Європейським авіаперевізникам рекомендовано будувати маршрути в обхід білоруського повітряного простору. Рішення опубліковано на офіційному сайті Європейської Ради 24 травня.

Учасники саміту також зажадали негайного звільнення опозиційного журналіста Романа Протасевича, заради затримання якого режим Олександра Лукашенка примусово посадив у Мінську авіалайнер Ryanair.

Учасники Саміту звернулися до Міжнародної організації цивільної авіації з закликом розслідувати інцидент, а також погодилися з необхідністю розширення санкцій проти режиму Лукашенка.

Відзначимо, що Велика Британія, яка вийшла з ЄС, уже закрила свої аеропорти для літаків «Белавіа», рекомендувала британським компаніям не відправляти борти через повітряний простір Білорусі, а також готує нові санкції протии режиму Лукашенка. Аналогічних заходів вжила Литва, до закриття авіасполучення з Білоруссю готується Україна.

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська здійснив термінову посадку літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе замінування повітряного судна, до аеропорту стягнули пожежних і карети «швидкої допомоги». Згодом стало відомо, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати смертна кара.

У компанії Ryanair стверджують, що отримали інформацію про замінування літака від білоруських диспетчерів, після чого пілоти подали сигнал «сквок». У небо підняли винищувач МіГ-29 ЗС Білорусі. За даними ЗМІ, винищувач фактично змусив цивільний борт змінити курс від кордону і сісти в аеропорту Мінська. Наказ підняти в небо винищувальну авіацію віддав особисто нелегітимний президент Білорусі Алєксандр Лукашенко.

Голови держав та лідери вищих інститутів Європейського Союзу різко розкритикували захоплення літака як акт державного тероризму. Дії білоруської влади обговорять на екстреному засіданні Ради ЄС 24 травня, проти режиму Лукашенка можуть ввести нові санкції. США та ще сім країн закликають ICAO тимчасово заборонити польоти над територією Білорусі.

За матеріалами: ZN.UA.
Добавлено: 25-05-2021, 07:44
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх