Видео и главные цитаты Порошенко из показаний по делу Януковича

Президент Украины Петр Порошенко 21 февраля дал показания в суде по делу о государственной измене Виктора Януковича. Допрос продолжался в режиме видеоконференции.

Порошенко давал показания из здания Администрации Президента по Skype-связи. С соответствующим ходатайством в суд обратилась прокуратура.



В ходатайстве говорилось о том, что меры повышенной безопасности в рамках госохраны президента могут осложнить работу суда, и у Порошенко есть уважительные причины неявки в суд в связи с выполнением им функций главы государства.


Свидетельство Порошенко по делу о госизмене Януковича: смотрите видео онлайн-трансляции

Главные тезисы из допроса Порошенко читайте в нашем текстовом онлайне.

14:13

Порошенко склав присягу в суді і зазначив, що був знайомий з обвинуваченим: "У мене були різні стосунки з Януковичем".

14:18

"27 лютого я звернувся до голови Верховної Ради з пропозицією негайно вилетіти в Крим і провести переговори з депутатами Верховної Ради АРК з метою спробувати мирним шляхом врегулювати наростаючий конфлікт на півострові".

Порошенко зазначив, що отримав доручення від голови парламенту Турчинова летіти в Сімферополь у статусі народного депутата. Вилетівши в Крим, він отримав інформацію, що Сімферополь вже блокований, однак не відмовився від поїздки. Прибувши в Крим 28 лютого 2014 року, Порошенко побачив ланцюг оточення в аеропорту. Там його також зустріли представники ЗМІ. З словами президента, силовики відійшли, вирішивши не потрапляти в кадр.

Порошенко тоді виступив перед журналістами із заявою про український Крим.

14:21

"Я особисто перевірив, що Верховна Рада була зачинена. Будівля була оточена".

Порошенко додав, що будівля була заблокована силовиками, включаючи військовослужбовців Росії. Йому Біля ВР АРК його знімали камери, тому є відеопідтвердження того, що Рада не працювала.

Далі Порошенко поїхав на зустріч із Константіновим.


14:22

"Була безпосередня загроза моєму життю. Я дуже дякую тим людям, які були біля мене і мене захистили. Там було двоє чи троє міліціонерів, які виконували свої обов'язки".

14:25

Порошенко про військових, яких побачив у Сімферополі: "Я особисто бачив військовослубовців в зеленій формі. Це були військовослужбовці РФ як зі складу Чорноморського флоту, так і сили, які були перекинуті в ці дні, починаючи з 20 лютого на територію України в АРК через відповідні аеропорти і порти без згоди України".

14:31

Про псевдореферендум у Криму: "Ніякого оголошення референдуму не було, постійно змінювалися дати".

Порошенко нагадав про дуже скоординовані дії парламенту, президента Росії і військовослужбовців та найманців у Криму з метою забезпечення незаконнної анексії.

14:41

Порошенко пояснив, чому не з'явився в суд:

- зранку була нарада з керівництвом Збройних сил щодо імплементації закону про реінтеграцію, яка закінчилася о 13:40;

- о 15:30 – міжнародна зустріч, яка стосується керівництва дипломатичного відомства у Данії.

"Ми повинні буквально протягом найближчих днів, надтерміново, перебудувати управління обороною держави на сході – створенням оперативного штабу", – розповів Порошенко про ранкову нараду. Деталей наради він не розкрив.

14:46

"Мені не відомо про наявність документа про припинення повноважень президента Януковича", – відповів Порошенко на запитання захисту, чи була відповідна постанова Верховної Ради.

Він додав: "Я як народний депутат України, не пам'ятаю – 23 чи 24 лютого, сам брав участь в ухваленні відповідної постанови Верховної Ради України. В ній було зазначено: У зв'язку із самоусуненням президента покласти обов'язки президента на спікера Олександра Валентиновича Турчинова".

14:57

Захист ставить Порошенкові запитання щодо його самоусунення, наприклад, чи оскаржував би Порошенко відповідне рішення Ради, прийняте щодо нього. Суддя відхилив низку подібних запитань як такі, що не стосуються розгляду справи.

15:10

Допит Порошенка закінчився.

Суддя заявив, що захист не збирається проводити допит свідка, оскільки ставить запитання не по суті. В засіданні оголошено перерву до 10:00 22 лютого.

Захист заявив, що подасть клопотання про поторний допит Порошенка в якості свідка.

Допит Порошенка у справі Януковича

По материалам: 24tv.ua
Добавлено: 22-02-2018, 08:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх