День бабака: що це за свято, і які традиції дотримуються в цей день

Щорічно 2 лютого увесь світ відзначає День Бабака. У цей зимовий день прийнято стежити за поведінкою бабака, що вилазить зі своєї нори. Вважається, що ці звірята пророкують наскільки швидко настати весна.

Найбільшою популярністю це свято користується в США і Канаді. У деяких американських і канадських містах в цей день навіть проводяться фестивалі, присвячені місцевим метеорологічним бабакам.

Історія Дня Бабака.

Історія свята бере своє коріння ще з часів Римської імперії. Тоді люди довіряли прогноз погоди їжаку. Поступово ця традиція перебралася в Європу, тільки для передбачення використовували борсука.

Пізніше була відкрита Америка і вважається, що саме переселенці з Європи, зокрема німці, і привезли це свято в США. А так як американці не змогли знайти там їжака або борсука, роль метеоролога дісталася бабака. З 1886 року День Бабака в Америці - офіційне свято.


Варто зазначити, що дата 2 лютого обрана не випадково. У цей день Сонце проходить перехідну чверть між зимовим сонцестоянням і весняним рівноденням. Тому багато народів в давнину надавали цьому дню особливий сенс.

Традиції Дня Бабака

2 лютого вранці, рівно о 7:25, виймають звірка з його норки і спостерігають за його поведінкою. Вважається, що поведінка звірка розповість, коли варто очікувати весну.

Якщо звір бачить свою тінь, лякається і тікає назад в свою нірку - це значить, що весна настане пізніше, і можна чекати ще кілька холодних тижнів. Якщо ж бабак не бачить своєї тіні і спокійно вилазить зі своєї норки - то це означає, що зима скоро закінчиться і весна буде рання.



У США і Канаді є сім відомих бабаків-метеорологів: Панксатонскій Філ, Віартонскій Віллі, Стейтен-айлендської Чак, Шубенакадскій Сем, Бальзакскій Біллі, Бабак Джиммі і Генерал Борегард Лі.

Однак перший, Філ з Панксатоні, все-таки є найвідомішим і популярним. Про нього навіть знятий цілий фільм - "День бабака", в якому головну роль виконав Білл Мюррей.


В Україні серед бабаків теж є свої знаменитості: Тимко Другий з Харкова, який замінив на посаді бабака Тимка в 2012 році, і Маруся зі Львова.

Також, 2 лютого відзначається Єфімов день - прикмети в цей день підкажуть, якою буде погода на Масленіцу.Перейті на Головну сторінку Додати коментар

За матеріалами: Телеграф

Добавлено: 2-02-2021, 17:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх