Коронавірус в Україні скаженіє: що відбувається і чого очікувати далі (ВІДЕО)

Коронавірус в Україні зірвався з ланцюга. Останніми днями фіксується різке збільшення хворих на COVID-19. Так, станом на 13 березня виявили 13 276 нових випадків коронавірусу. Протягом доби від COVID-19 померли 243 людей.

Найбільше нових заражень зафіксували уже в центральній частині України – у Києві (1049), Житомирській (971) та Вінницькій (933) областях. 

Чому в Україні різко зросла кількість інфікованих коронавірусом, скільки триватиме спалах інфекції та як уберегтися від зараження - ТСН.ua запитав у лікарів.

Чому в Україні стався спалах коронавірусу саме зараз?

Лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк:

Думаю, це пов'язано з тим, що ми вийшли з карантину, який був узимку, ми як і раніше не маємо колективного імунітету. Охоплення щепленням теж недостатнє, тому ми просто бачимо зростання захворюваності. Збільшилася кількість контактів, ми вийшли в соціальні, громадські місця після карантину. І, у будь-якому випадку, це додає число хворих і число контактних.

Епідеміологиня Людмила Мухарська:                         

Спалах коронавірусу в Україні, має кілька причин. Перше, не варто забувати, є пандемія COVID-19. Захворюваність зростає у всьому світі, зокрема і в тих країнах, які межують з Україною. Кордони не закриті й українці та жителі інших держав подорожують, що сприяє поширенню вірусу. Крім того вже лабораторно підтверджено, що в Україні, принаймні в західних регіонах, де мешкає найбільше людей, які активно подорожують, є новий штам коронавірусу. І однією із властивостей цього штаму є швидке поширення серед людей. Саме цим новий штам коронавірусу і відрізняється від того, який був до минулого року.

Друге, не дивлячись на те, що в нас є певні обмежувальні заходи, українці їх не дотримуються. У тих регіонах, де стався спалах коронавірусу, працюють та відпочинкові заклади, курорти. І це все призводить до того, що люди контактують між собою без дотримання протиепідемічних заходів. Також не виконують карантинних обмежень і власники тих закладів, яким дозволено працювати. Третє, ми маємо справу із сезонним захворюванням, яке відноситься до групи гострих респіраторних вірусних інфекцій. Завжди у цей період року кількість хворих на такі інфекції зростає.

Головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко:

Впродовж останніх десяти днів спостерігається різке збільшення кількості хворих, які поступають на стаціонарне лікування, зокрема і Львівської обласної інфекційної лікарні. Я думаю, що це – третя хвиля коронавірусної хвороби про яку раніше попереджала ВООЗ. Ми бачимо, як в усьому світі, зокрема і на європейському континенті, збільшується кількість інфікованих. Ще одна причина полягає у тому, що люди все ж таки м’яко кажучи розслабились. Українці не хочуть дотримуватись карантинних обмежень. Також відкрилось більше закладів громадського харчування, працюють розважальні заклади. І все це разом створило умови для розповсюдження коронавірусної хвороби.


Скільки триватиме спалах COVID-19 і коли він закінчиться?

Епідеміологиня Людмила Мухарська:                        

Це невідомо, оскільки стовідсотково дієвих обмежувальних заходів не існує. Щоб зменшити його тривалість, потрібно дотримуватись усіх карантинних вимог.

Лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк:

Скільки триватиме підйом захворюваності, складно сказати, але, думаю, що пік буде на кінець квітня. Але, в будь-якому випадку, все це буде залежати від того, які заходи вживатиме країна. Які карантинні заходи будуть вводити, чи будуть вони посилені. Але в цілому, поки що пік буде наростати, оскільки ми вже мали багато контактів. Люди хворі просто будуть зараз поступово виявлятися. Буде збільшуватися зростання захворюваності і статистика буде зростати.

Що потрібно робити, аби зупинити хвилю?

Епідеміологиня Людмила Мухарська:                        

Ми знаємо, що основне завдання карантинних обмежень – це не зупинити пандемію. Оскільки це неможливо при захворюваннях, які передаються повітряно-капельним шляхом. Головне – зробити так, щоб одночасно не захворіла велика кількість людей. Тобто зменшити навантаження на медичну систему. Бо люди, які не захищені все одно рано чи пізно захворіють. На мій погляд, ті заходи, які запровадила влада, якщо б їх виконували, то їх було б достатньо. Але треба, щоб кожна людина сумлінно їх дотримувалась. А якщо вірус і надалі поширюватиметься такими темпами, то звичайно, що владі доведеться вводити жорсткіші обмеження.

Лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк:

Я б не хотіла давати поради владі, тому що, щоб оцінювати ситуацію в країні в цілому, потрібно розуміти комплексно всю картину. Дуже сподіваюся і хотілося б вірити, що ті люди, які приймають адміністративні, управлінські рішення, вони бачать всю картину в цілому, розуміють, яка завантаженість ліжок, яка в регіонах ситуація, наскільки вони можуть посилити або не посилювати заходи, щоб було безболісно і для бізнесу і для інших сфер життя. Зараз ми бачимо вже досить серйозне зростання захворюваності. У деяких регіонах взагалі дуже сумна ситуація, переповнені основні стаціонари, тому якісь заходи вживати, звичайно ж, потрібно. Які саме, я не беруся говорити, мені здається, що краще, щоб такі рішення приймали ті, хто бачить усю статистику по всій країні і орієнтується в ситуації.

Головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко:

Керівництво держави зараз діє за затвердженим планом на випадок епідемії. І він є правильний. Що ж стосується українців, то щоб не захворіти, потрібно суворо дотримуватись усіх карантинних та упереджувальних заходів.

Як зараз вберегтися від інфікування коронавірусом?

Лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк:

Нічого нового не відбулося, немає ніяких нових даних ні про шляхи передачі, ні про запобіжні заходи, тому ми дотримуємося тих самих заходів: це дистанціювання і носіння маски. І пам'ятаємо, що основні шляхи передачі COVID-19, це все ж таки контактний і крапельний. І в поодиноких випадках - повітряний шлях передачі. Тому максимально звертаємо увагу на ті запобіжні заходи, які врятують нас від цих трьох шляхів передачі: крапельного, повітряного і контактного. Звичайно ж зараз вже буде тепла пора року, весна, і, звичайно ж, бажано проводити більше часу на свіжому повітрі, за можливості, уникати закритих приміщень з великою кількістю людей. Варто намагатися уникати громадських місць. І звичайно ж, стежити за своєю гігієною: гігієною кашлю, миття рук. І у разі появи будь-яких симптомів, не нехтувати ними, залишатися вдома і не заражати оточуючих.

Головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко:

У першу чергу – це обов’язкове носіння масок, які захищають від коронавірусу. Потрібно обробляти руки дезінфікуючими засобами або принаймні мильними розчинами. Далі – це дотримання соціальної дистанції. Також потрібно зараз по максимуму обмежити відвідування закладів, де є масове скупчення людей. Це – ресторани, кафе, нічні клуби. Якщо цих простих правил завжди дотримуватись, то це зменшить ризик захворіти.

Нагадаємо, відома інфекціоністка Ольга Голубовська пояснила, що "британський" штам коронавірусу є більш смертоносним і легше передається.

Також головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів, чи готові українські лікарні до третьої хвилі коронавірусу.

Добавлено: 13-03-2021, 11:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх