Курбан-Байрам:українські мусульмани відзначили своє свято в ісламі (ВІДЕО)

Курбан-байрам відзначають за 70 днів після свята Ураза-Байрам і дня закінчення посту у священний місяць Рамадан

Від ранку 20 липня у київській мечеті Ар-Рахма на святкову молитву – намаз – збираються мусульмани. Жінки з чоловіками моляться нарізно.


"Ми сьогодні прийшли в мечеть, щоб виконати святкову молитву. І привітати друзів, братів", – каже вірянин Рустам.

"Є бажані дії, щоб чоловіки одягнули нове гарне вбрання, надушилися міском. Це такі парфуми без спирту. І веселі, життєрадісні прийшли на молитву", – розповідає речниця духовного управління мусульман України Катерина Юрченко.

А далі – проповідь від Верховного Муфтія України.

"Мусульмани України - це частина багатонаціонального українського суспільства. Треба врахувати, де ми знаходимося, і як повинні діяти для того, щоб і зберегти мир, і щоб наш внесок був на процвітання тієї території, де мусульмани перебувають", - зауважив Верховний Муфтій України Шейх Ахмед Тамім.

Курбан-байрам – свято жертвоприношення. Пов'язують його з ісламським Пророком Авраамом, якому Всевишній наказав принести свого сина в жертву. Коли Пророк був готовий це зробити, Аллах послав йому барана. Тому у цей день приносять у жертву тварин: барана, козу, бика або верблюда.

"Одну частину віддаємо близьким та знайомим, одну частину віддаємо нужденним, і одну частину можемо залишити собі. А можемо і не залишати", – пояснює Катерина Юрченко.

Курбан-байрам відзначають за 70 днів після свята Ураза-Байрам і дня закінчення посту у священний місяць Рамадан. Відзначати починають ще напередодні ввечері. Адже в ісламському календарі день починається із заходу сонця. Святкують 4 дні. Та в деяких країнах, буває, і до двох тижнів.

Святкують мусульмани пишно: зустрічаються з друзями та рідними, влаштовують бенкети та розваги. А ще – роблять одне одному подарунки.

"Ми з друзями, з подругами зберемося. Сьогодні – це в нас день свята, інші три дні називаються днями "аташрік". Ось ці 4 дні не можна тримати пост. Тобто треба їсти, ходити в гості", – переконує вірянка Світлана.

"В ісламі заборонений алкоголь, і відповідно, святкування проходять тверезо, здорово – в здоровому колі. З різними смачними стравами, солодощами, з великою кількістю чаю", – каже вірянин Рустам.

"Ось таким чином ми намагаємося, щоб мусульмани України, мусульмани всього світу змогли використовувати дані моменти для розвитку згуртованості, розвитку взаєморозуміння, для знайомства", – зазначив Верховний Муфтій України.

Курбан-Байрам – одне з головних свят в ісламі. Воно знаменує закінчення святого паломництва мусульман до Мекки. Загалом у святкуванні у київській мечеті Ар-Рахма взяли участь кілька тисяч вірян.

За матеріалами:  "5 канал"
Добавлено: 21-07-2021, 14:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх