До вбивства дитячого письменника Володимира Вакуленка причетні ФСБ і полковник російської армії

Дитячого письменника Володимира Вакуленка російські окупанти викрали 24 березня в Ізюмі на Харківщині. Напередодні він встиг заховати щоденник з окупації в землі під вишнею — батьків попросив віддати його «нашим, коли прийдуть». Понад пів року рідні не знали нічого про його долю. Багато місяців про долю письменника нічого не було відомо. Після звільнення Ізюму тіло Вакуленка знайшли на місці масових поховань під номером 319.

У вбивстві Офіс генпрокурора підозрює чотирьох бойовиків «ЛНР». Однак виявилося, що насправді до цього причетні кадрові російські військові, зокрема ФСБ і полковник російської армії. Такого висновку дійшла команда розслідувачів Truth Hounds. «Бабель» переказав головне з розслідування вбивства письменника.

Розслідування

У березні 2022 року в селі Капитолівка під Ізюмом росіяни викрали українського письменника Володимира Вакуленка. Уперше окупанти викрали Вакуленка 22 березня з його будинку, де він жив із батьком і малолітнім сином. Володимир саме готував їсти на подвірʼї, аж раптом у двір зайшли щонайменше четверо представників «ЛНР». Вони запитали у батька: «Где ваш националист?», і забрали письменника разом із сином. Письменника з дитиною відвезли у штаб «ЛНР» в Капитолівці, де також була катівня.

24 березня 2022 року окупанти знову приїхали до Вакуленка і забрали його. Письменника повезли в напрямку Ізюму. Відтоді Вакуленка ніхто не бачив. Проте 3 квітня 2022 року російський пропагандистський Telegram-канал «Старше Эдды» опублікував відео, на якому розслідувачі згодом впізнали Вакуленка. На відео російські військові викидають з бронеавтомобіля багато раритетної зброї, а згодом виводять чоловіка із шапкою на обличчі. За описом відео, затримали чоловіка в Капитолівці.

За даними «Суспільного», 12 травня військовослужбовці рф звернулись до ізюмців, які займались похованнями, і наказали захоронити тіло Вакуленка. Вони вказали, де було тіло. Як саме воно туди потрапило і хто його туди доставив — невідомо. Воно було деформоване, тому його не змогли ідентифікувати. Тіло письменника поховали в безіменній могилі під номером 319 в Ізюмі. Лише після звільнення міста, ексгумації та ДНК-експертизи вдалося підтвердити, що це Володимир Вакуленко.

Офіційні підозрювані у справі — бойовики «ЛНР» з позивними «Лев» (Владислав Нескородьєв, командир підрозділу), «Удод»  (Сергій Удоденко), «Академік»і «Кірʼян». Безпосередній намір вбити Вакуленка виник у командира, каже слідство. «Удод» двічі вистрілив у письменника з пістолета Макарова — Вакуленко помер на місці.

Шукали та хотіли убити Вакуленка саме росіяни. На початку окупації Капитолівки письменника активно шукав командир 856 самохідного артилерійського полку полковник Олександр Мельников із позивним «Уфа». Він був комендантом села і командував усіма підрозділами рф, що там були. Саме він віддавав накази про побиття цивільних у Капитолівці.

У Капитолівці полковник Мельников питав місцевих, де Вакуленко, і згадував, що той «був на Майдані». До того ж про Вакуленка в деталях знала ФСБ — працівники служби прямо казали про це його родичу, коли той виїжджав з окупації. ФСБ мала всі персональні дані, звʼязки й адреси Вакуленка — служба ретельно працювала над його досьє. Наразі немає доказів, що саме Мельников віддав наказ стратити Вакуленка. Проте напевно відомо, що росіяни його шукали й хотіли затримати.

«Це дає підстави стверджувати про російський слід у справі про викрадення і вбивство Вакуленка. Він таргетувався через активно виражену проукраїнську позицію», — кажуть розслідувачі Truth Hounds.

«Справді, немає чіткої картини з усіма фігурантами, письмових наказів з прізвищами, які прямо вказували б, хто планував і скоїв вбивство. Однак на кожному етапі вбивства присутні російські військові. Ці факти можуть стати поштовхом для подальшого розслідування», — пояснила керівниця відділу розслідувань Truth Hounds Марина Слободянюк.



Фільм-розслідування

Володимир Вакуленко-К був автором 13 книжок, переважно дитячих, і лауреатом численних літературних премій. Поки Сили оборони звільняли Ізюм та довколишні села, журналісти Суспільного почали своє розслідування — їм вдалося знайти свідків та встановити подробиці зникнення письменника. Про це розказали в документальному фільмі «Записи під вишнею».

Книжка

У Харківському Літературному музеї презентували книгу письменника Володимира Вакуленка-К., якого російські окупанти викрали та вбили на Ізюмщині у березні 2022 року. Збірка «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші» — це болючі й правдиві записи, які вів письменник від початку повномасштабного вторгнення та під час окупації його рідного села Капитолівки на Харківщині. Володимир приховав щоденник під вишнею на своєму подвір’ї, заповівши батькові: «Коли наші прийдуть — віддаси».

КУПИТИ

До вбивства дитячого письменника Володимира Вакуленка причетні ФСБ і полковник російської армії

Книга з’явилась на світ завдяки письменниці Вікторії Амеліній, яка приїхала до Капитолівки майже одразу після деокупації у складі команди Truth Hounds для документування воєнних злочинів. Вікторія знайшла закопаний рукопис, а згодом написала передмову до видання.

Нагадаємо, у Видавництві Старого Лева посмертно видадуть збірку Вікторії Амеліної.

27 червня 2023 року Вікторія отримала важкі поранення під час російської ракетної атаки по Краматорську і, попри зусилля лікарів, 1 липня померла.

За кілька днів до того в інтерв’ю «Польському радіо» Амеліна сказала: 

«Тепер я думаю, що моя місія завершена і починається місія читачів, бо я впевнена, що письменник Володимир Вакуленко, закатований росіянами, дуже хотів би, щоб його щоденник читали. Я думаю, що поки його читають —  Володимир Вакуленко не переможений».

Книгу надрукували у видавництві Vivat за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Всі кошти, отримані з першого накладу збірки, будуть передані родині Вакуленків, зокрема, 16-річному сину Володимира Віталію, який має розлад аутичного спектру.

На заході була присутня мати загиблого письменника Олена Ігнатенко. 

«Це моя єдина дитина, і я не можу вам передати, як мені гірко. Ховати свою дитину — це такий страх, що страшнішого бути не може. Але я вірю, що, доки жива творчість Володі, доти живий сам Володя», — розповіла Олена.


На Книжковому Арсеналі одна з найбільших дискусій присвячувалася саме Володимиру Вакуленко-К, який народився і жив в Капитолівці.

Дивитися

На ній близькі Володимира та дослідники його творчості згадували моменти з життя письменника, розказували про його «Щоденник окупації» та говорили, який він був добрий та читали вірші зі збірок, зокрема «Хай тобі насниться кольоровий слоник».
розслідування, суд, злочин, вбивство, література; культура, війна, люди
Добавлено: 12-04-2024, 23:59
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх