Чому компанії залишають Кремнієву долину

Через масове переходу на віддалену роботу все більше великих компаній залишають технологічну мекку, в тому числі з-за високих податків і високих цін.

Кремнієва долина була епіцентром технологічної індустрії протягом десятиліть, але пандемія коронавируса змінила долину мрій. Десятки тисяч працівників технологічних компаній покинули її, тепер їдуть і самі компанії. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Навіщо платити 11 доларів за бутерброд

Пандемія коронавируса спонукала деяких технологічних гігантів назавжди покинути Кремнієву долину, пише Business Insider.

Ця територія в окрузі Сан-Франциско роками приваблювала талановитих працівників технологічної галузі, і вони були готові миритися з непомірними цінами на житло і далекими поїздками до роботи.

Разом з успіхом багатьох стартапів і технологічних концернів в останні роки в каліфорнійському Bay Area підскочила і вартість життя: тост з авокадо коштував 11 доларів, година занять у фітнес-клубі 30 доларів, оренда однокімнатної квартири - 3,5 тисячі доларів.

Однак прийшла разом з пандемією коронавируса епоха віддаленої роботи змінила підхід фахівців до того, де вони хочуть жити і які професійні можливості розглядають, відзначає Wall Street Journal.

Тепер там, де зазвичай обідають співробітники Twitter і Uber, порожніють столики. Пусто і в холі офісного будинку Twitter. Майже в кожному вікні висять плакати з написом "Здається в оренду", будь то квартири, офісні приміщення або цілий шестиповерховий торговий центр.

"Бездомні і наркомани, які приходили раніше просити милостиню на Маркет-стріт, по-домашньому влаштувалися тут, притягнувши з собою меблі та намети", - відзначає швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung.

Платформа Pinterest настільки переконана в тому, що сфера праці змінилася докорінно, що поставила на кін майже 90 мільйонів доларів. Такий штраф, який доведеться заплатити Pinterest, щоб розірвати договір оренди на нову офісну будівлю площею 42 тисячі квадратних метрів.

Тренд на переїзд з Кремнієвої долини в менш дорогі міста намітився ще в квітні 2020 року. Найбільший приріст населення завдяки "біженцям" в квітні-жовтні, за даними LinkedIn, зафіксований в техаському Остіні. Там вже розташувалися і мають свої філії такі компанії, як Dell, Facebook, Google і Amazon.

За столицею Техасу слідують Фенікс (Арізона), Нешвілл (Теннессі) і Тампа (Флорида).

"Переїзд з району з високою щільністю населення в менш населену місцевість, крім усього іншого, дозволяє більше насолоджуватися життям", - пояснює фахівець з управління капіталом компанії Evensky & Katz Джош Мунгавін.

Вартість життя грає головну роль при виборі місця проживання. Найпопулярніші у "втікачів" штати об'єднує відсутність прибуткового податку на рівні штату.

Всього в США таких штатів дев'ять. Крім Техасу та Флориди, це Аляска, Вайомінг, Вашингтон, Невада і Південна Дакота, а також Нью-Гемпшир і Теннессі, але в них оподатковується дохід від інвестицій.

Для компаній привабливість Техасу полягає не тільки в більш низьких податках. Лаура Хаффман, президент і гендиректор Austin Chamber вказує на рівень освіти населення регіону: 47 відсотків працюючого населення Остіна має ступінь бакалавра, завдяки 25 коледжам і університетам в цьому районі.

Каліфорнію на Техас проміняв і засновник SpaceX і Tesla Ілон Маск. У цьому штаті він будує нові заводи своїх компаній. Нещодавно Корреспондент.net розповідав, що Маск в цьому штаті також будує місто для колонізаторів Марса.

Він вважає, що тенденція відтоку технологічних компаній з Каліфорнії продовжиться. "Я думаю, що в майбутньому ми побачимо деяке зменшення значення Кремнієвої долини", - зазначив Маск.

Співзасновник Reddit Алексіс Оганян переїхав з Сан-Франциско ще кілька років тому.

"Колеги були шоковані. Вони не розуміли, як ми збиралися вести бізнес з Південної Флориди. З тих пір пройшло три роки і наші справи йдуть добре. Сьогодні я все частіше бачу заголовки про те, що хтось переводить справи з Сан-Франциско" , - говорить бізнесмен.

Як відзначає WSJ, навіть якщо лише невелика частина співробітників IT-гігантів відмовиться від нинішніх робочих місць і рассредоточится по США, такий розподіл талантів може помітно вплинути на компанії, цілі міста і навіть потоки венчурного капіталу.

Якщо стартап може заявити венчурному фонду, що найняв декількох інженерів з висококласних компаній Кремнієвої долини, то він з більшою ймовірністю отримає фінансування, сказав газеті глава некомерційної Heartland Forward Росс Девол.

Крім того, ці співробітники можуть з часом почати будівництво власного бізнесу, що призведе до збільшення числа робочих місць в регіоні.

"Багато з тих, хто їде, вже знайшли багатство в затоці Сан-Франциско, і у них безумовно є деякі переваги і певний статус. Тому місто, в який вони переїдуть, може стати" новим значи

За матеріалами: КореспонденТ..net
Добавлено: 26-03-2021, 09:54
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх