Чим загрожує зловживання статусом безробітного?

Нагадуємо, що у заяві про надання статусу безробітного клієнти засвідчують власним підписом інформацію про те, що ознайомлені з правами та обов’язками зареєстрованих безробітних та відповідальністю за подання недостовірних даних і документів, що подаються до служби зайнятості, та на підставі яких приймається рішення про надання статусу безробітного та призначення матеріального забезпечення, а також надання соціальних послуг, визначених Законами України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».
Пам’ятайте, що підставою віднесення особи до зайнятого населення буде отримання доходу, реєстрація як фізичної особи-підприємця, вступ на навчання за денною формою, призов на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу, призначення грошової допомоги, компенсації та/або надбавки відповідно до законодавства на догляд дитиною з інвалідністю, особою з інвалідністю I групи або за особою похилого віку, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку, призначення грошової допомоги на догляд за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього нагляду.
Тому, у разі укладення договору цивільно-правового характеру або трудового договору, настання інших обставин, які є підставою для припинення реєстрації безробітного відповідно до ст. 45 Закону України «Про зайнятість населення» та п. 30 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 19.09.2018 № 792, безробітний має про це повідомити центр зайнятості.
Відповідно до статті 44 Закону України «Про зайнятість населення» застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов’язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Відповідальність за достовірність поданих до центру зайнятості даних та документів, на підставі яких приймається рішення щодо реєстрації безробітного та призначення матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, покладається на зареєстрованого безробітного.
Наслідки неналежного виконання обов’язків зареєстрованими безробітними:
1. Скорочення тривалості виплат. Тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на строк до 90 календарних днів у разі приховування відомостей про працевлаштування на тимчасову роботу (зокрема, за межами України) або здійснення іншої діяльності за винагороду в період одержання допомоги по безробіттю (п. 4 ч. 5 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»).
2. Стягнення неправомірно виплачених коштів. Працівники державної служби зайнятості мають право звернутися з позовом до суду про стягнення коштів, отриманих без належної правової підстави. Зазвичай, інформація про виконання робіт за винагороду надходить від органів Пенсійного фонду України; статус підприємця підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Слід також пам’ятати про набрання чинності 21 грудня 2019 року Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», який розширює можливості щодо встановлення дійсного майнового стану та фактів отримання доходу особою за здійснення тієї чи іншої діяльності. Ухвалюючи рішення про повернення незаконно отриманої допомоги з особи, суди також стягують з особи судовий збір сплачений службою зайнятості при подані до суду позовної заяви.
Добавлено: 21-10-2021, 10:55
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх