Фонд Carlsberg виділяє 19,5 млн данських крон на дослідницький проєкт «Сільськогосподарські культури для майбутнього»

Зміна клімату та невпинне зростання чисельності населення ставлять складні завдання для сталого виробництва продуктів харчування. З огляду на це, Фонд Carlsberg виділяє 19,5 млн данських крон на новий дослідницький проєкт. Його мета — віднайти стійкі до несприятливих кліматичних умов культури з підвищеною врожайністю та кращою поживною цінністю. Над проектом працюватиме наукова лабораторія Carlsberg спільно з кількома партнерами.

Дослідження допоможуть здобути важливі знання з генетики рослин. Основою сталого виробництва стануть рослини з підвищеною стійкістю до хвороб та браку вологи.

Проєкт зосередиться на вирощуванні однорічного сорго (різновид злакової культури), яке може стати ідеальним джерелом крохмалю та білка в посушливих районах. Він також дослідить можливість розробки нових сортів багаторічних культур.

«Я дуже радий, що наукова лабораторія Carlsberg запускає цей вкрай важливий проєкт, який має прискорити виведення нових сортів, здатних протистояти зміні клімату, і водночас допомогти у запровадженні глобального виробництва продуктів харчування за принципами сталого розвитку на тлі переходу до «зеленої» економіки. Існує велика потреба в більш якісних та стійких до змін клімату культурах, і перспектива реалізації такого проєкту мене дуже тішить», — заявляє професор Флеммінг Бесенбахер, голова Фонду Carlsberg.

Біргіт Скадхауг, віцепрезидентка з досліджень Carlsberg Group, зазначає: «Через швидке зростання населення і невпинну зміну клімату світ ніби балансує на вістрі ножа у питанні виробництва продуктів харчування рослинного походження. Паралельно зі збільшенням кількості людства, яке треба нагодувати, відбувається зменшення площі родючих сільськогосподарських угідь і загалом обсягу сільськогосподарського виробництва, уразливого до впливу кліматичних змін, серед яких підвищення температури та зміна режиму опадів. Тому важливо приділяти більше уваги розробленню та впровадженню сільськогосподарських культур, здатних забезпечувати незмінно високу врожайність на тлі нестабільних умов виробництва в майбутньому у разі зростання попиту на продукти харчування та тваринну сировину.».

Проєкт здійснюється у відкритій співпраці з провідними світовими партнерами, серед яких Центр синтетичної біології та біохімії рослин Копенгагенського університету (професор Біргер Ліндберг Меллер), Альянс з інноваційних технологій у сільськогосподарській та харчовій галузі (QAAFI) Університету Квінсленда в Австралії (професор Роберт Генрі) та некомерційна організація The Land Institute у США (доктор Лі ДеХаан).

Про наукову лабораторію Carlsberg

Мета наукової лабораторії Carlsberg — удосконалити модель пивоваріння. Лабораторія має давні традиції фундаментальних досліджень і новаторських розробок стосовно сировини, інгредієнтів, дріжджів і технології ферментації та пивоваріння.

Останніми роками фундаментальні дослідження лабораторії Carlsberg стали основою розробки нових сортів пивоварного ячменю з унікальними властивостями, що сприяють підвищенню свіжості пива, терміну придатності та якості піни. Водночас ці сорти менш енергоємні в процесі солодорощення та пивоваріння. Лабораторія також вивчала можливість розробки стійких до кліматичних змін сортів пивоварного ячменю. Новий проект сприятиме подальшому розвитку фундаментальних досліджень для сорго.
Добавлено: 20-01-2021, 17:57
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх