Навальний більше не в’язень сумління: коментар скандального рішення Amnesty International (АУДІО)

Олексія Навального позбавили статусу в’язня сумління (Фото: REUTERS / Maxim Shemetov / File Photo)

Причиною стали націоналістичні висловлювання політика 15-річної давнини. І хоча в AI наголосили, що закликають російську владу негайно звільнити Навального, рішення спровокувало скандал і викликало жваве обговорення у правозахисному та журналістському середовищі.

Міжнародний оглядач НВ Іван Яковина стисло переповідає подробиці справи і ділиться особистою думкою, як ця ситуація може вплинути на репутацію Навального й Amnesty International.


Минулого тижня в Росії стався дуже дивний скандал, який, як мені видається, може призвести до знищення репутації не Олексія Навального, а міжнародної правозахисної організації Amnesty International. Справа в тому, що вона втрапила в просто жахливий скандал, коли відкликала статус в’язня сумління у Навального за його висловлювання ще в середині 2000-х років. Це при тім, що в списку в’язнів сумління Amnesty International були дуже неприємні персонажі, наприклад Едуард Лимонов, який воював зі зброєю в руках на Балканах і в Придністров'ї, у нього через слово було «стратити» і «розстріляти»; глава Лівого фронту Сергій Удальцов, який всіх закликав розкуркулити, порізати, пересаджати.

У Росії дуже багато хто впевнений, що рішення Amnesty International прийняла під тиском російського уряду, держави, яка, можливо, чимось пригрозила і щось пообіцяла. У те, що AI раптово згадала про якісь спірні висловлювання Навального, до того ж зроблені ще 15 років тому, ніхто не вірить. Швидше за все, ця пам’ять у Amnesty International прокинулася після масової кампанії проти Навального, розпочатої Russia Today і главою цієї мережі Маргаритою Симонян, а також її численними міньйонами в соцмережах, які забомбили AI кляузами на Навального.

Своїм рішенням правозахисна організація, як мені видається, зараз по суті розв’язала російському уряду руки для тортур або, можливо, навіть для вбивства Навального в колонії. Одна справа вбити в’язня сумління Amnesty International, але зовсім інша справа — просто якогось в’язня. І за дивним збігом, чи не в той же день, коли Amnesty International відкликала своє рішення про визнання Навального в’язнем сумління, опозиціонера етапували з московського СІЗО в колонію.

Відразу кілька російських політв'язнів, які дізналися про цю ситуацію, вже самі ініціативно відмовилися від статусу в’язня сумління на знак солідарності з Навальним. Імідж організації, якою так легко зманіпульовав російський уряд, виявився просто на межі загибелі. Вона, на думку багатьох людей, посіла місце в одному ряду з Russia Today й іншими російськими пропагандистами, які є єдиними, хто радіє цьому рішенню Amnesty International.

Варто зазначити, що Нельсон Мандела, відомий борець за права чорношкірих в Південній Африці, теж був в’язнем сумління — в 1962 році Amnesty International надала йому такий статус. А через два роки, в 1964-му, відібрала, оскільки той боровся за повалення режиму апартеїду немирними засобами. Від цього, звісно, ні доля Нельсона Мандели, ні доля ПАР не змінилися. А ось на репутації Amnesty International від цього рішення залишилася пляма. Напевно, вони шкодують про те, що відібрали свого часу у Мандели статус в’язня сумління.

До речі, майже одночасно з позбавленням цього статусу Навальний отримав престижну європейську премію за боротьбу в сфері прав людини. Частково вона врівноважує подію. Але ми не знаємо, як рішення Amnesty International може вплинути на отримання Навальним Нобелівської премії миру. Однак, зважаючи на те, яка хвиля зараз здійнялася в світі проти рішення AI, як міжнародні правозахисники виступають зі здивованими вигуками, я вважаю, що Amnesty, якщо вона навіть і зважала на поради російського уряду, то насправді зробила гірше тільки собі і керівництву РФ. А акції Навального в цих перегонах за Нобелівську премію миру тільки підвищилися.

Раніше повідомлялось, що 2 березня Євросоюз та США ввели нові санкції проти Росії через вирок російському опозиціонеру Олексію Навальному, якому 2 лютого суд замінив умовний термін на реальний — 3,5 року позбавлення волі в колонії, та його отруєння Новачком.

За матеріалами: НВ

Добавлено: 3-03-2021, 14:31
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх