В Україні з'явиться новий вид військової служби: подробиці

В Раді підтримали законопроєкт Зеленського.

Народні депутати України підтримали у другому читанні законопроєкт №3553, внесений президентом України Володимиром Зеленським. Документ передбачає запровадження у державі військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (на термін до шістьох місяців). У разі загострення на фронті чи порушення кордонів мобілізація відбуватиметься за добу.

Відповідне рішення було ухвалено під час позачергового пленарного засідання парламенту 30 березня, яке транслювалося на офіційному YouTube-каналі Верховної Ради. Свої голоси за законодавчу ініціативу Зеленського дали 256 парламентарів.


Підсумки голосування за законопроект №3553

Розробники законопроєкту зазначили, що його мета – вдосконалення організаційно-правових засад комплектування Збройних сил України та інших військових формувань високопрофесійним особовим складом як у мирний час, так і в особливий період.

Що зміниться?

Зокрема, планується приведення системи військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління у відповідність зі стандартами НАТО. Наприклад, впровадження європейських принципів і підходів з одночасною автоматизацією багатьох процесів функціонування системи військового обліку в державі дозволить уникнути можливих корупційних ризиків.

Також у документі прописані такі новації:
  • реформування місцевих органів військового управління – на їх базі створять територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.
  • Удосконалення військового обліку призовників, військовозобов'язаних (у тому числі – запровадження військового обліку резервістів, визначення органів його ведення та їх повноважень).
  •  
  • Осучаснення засад функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів (йдеться про створення автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Оберіг").
  • Передбачення трудових, освітніх та соціально-правових гарантій для громадян, які йтимуть на новий вид військової служби. Крім того, резервістам надаватиметься можливість отримувати відстрочки від призову за аналогією чинних підстав їх отримання військовозобов’язаними у разі призову під час мобілізації, на особливий період.
  • Удосконалення засад адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.
Фінансова відповідальність за адмінпорушення

У законопроєкті зазначені такі її рівні:
  •  
  • порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку: 30-50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-850 грн), за повторне порушення – 50-100 НМДГ (850-1700 грн).
  • Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію: на громадян – 100-200 НМДГ (1700-3400 грн); на посадових осіб – 200-300 НМДГ (3400-5100 грн). Повторне порушення: на громадян – 200-300 НМДГ (3400-5100 грн); на посадових осіб – 300-500 НМДГ (5100-8500 грн).
  • Умисне псування або недбале зберігання призовниками, військовозобов'язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), яке спричинило їх втрату: 30-50 НМДГ (510-850 грн). Повторно: 50-100 НМДГ (850-1700 грн).
Посилення кримінальної відповідальності
  • За ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період передбачається покарання позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.
  • За ухилення військовозобов'язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром, передбачається покарання у вигляді штрафу у розмірі 300-500 НМДГ або виправні роботи на строк до 2 років.
  • За ухилення військовозобов'язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів передбачається покарання у вигляді штрафу у розмірі 500-700 НМДГ або виправні роботи на строк до 2 років.
За що не каратимуть?

Законопроєктом не передбачена відповідальність за такі адмінпорушення:
  • неявка на виклик у військовий комісаріат.
  • Неподання у військові комісаріати списків юнаків, які підлягають приписці до призовних дільниць.
  • Прийняття на роботу військовозобов'язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку.
  • Незабезпечення сповіщення військовозобов'язаних і призовників про їх виклик у військові комісаріати, перешкода їх своєчасній явці на збірні пункти чи призовні дільниці.
  • Несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку військовозобов'язаних і призовників, несповіщення їх про виклик у військові комісаріати.
  • Неподання відомостей про військовозобов'язаних і призовників.
Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше Кабінет міністрів визначив, що в Україні на весняний призов у квітні-червні 2021 року мають прибути 14 246 новобранців. Так,у ЗСУ наберуть 6 500 призовників, на службу до Державної спеціальної служби транспорту – 600 осіб, до Національної гвардії – 4 646, у Держприкордонслужбу – 2 500.

За матеріалами : OBOZREVATEL
Добавлено: 30-03-2021, 16:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх