Суд у Парижі став на бік Росії за позовом "Ощадбанку" про збитки через анексію Криму

Паризький апеляційний суд, який одного разу вже відхилив апеляцію РФ у справі про активи українського "Ощадбанку" у Криму, тепер вирішив, що в Арбітражного суду не було юрисдикції для розгляду цього спору.

Апеляційний суд Парижа 30 березня скасував рішення міжнародного арбітражу, ухвалене 2018 року за позовом українського "Ощадбанку" проти Росії. Про це повідомляють на сайті мін'юсту Росії.

2015 року "Ощадбанк" повідомив Росію про претензії у зв'язку з незаконним користуванням інвестиціями фінустанови в окупованому Криму і висунув вимогу виплатити компенсацію, у яку входить вартість утрати активів, бізнесу та відсотки.

У січні 2016 року український банк ініціював арбітражний розгляд. Слухання справи відбулося в березні 2017 року.

У листопаді 2018 року Арбітражний суд у Парижі визнав Росію винною в захопленні активів "Ощадбанку" у Криму і зобов'язав її відшкодувати збитки на суму $1,3 млрд. Тоді ж в "Ощадбанку" говорили, що в разі невиконання Росією рішення Арбітражного суду сума боргу щодня зростатиме приблизно на $97 тис.

У серпні 2019 року міністерство юстиції РФ оскаржило рішення Арбітражного суду в Парижі. У жовтні Паризький апеляційний суд відхилив апеляцію.

Однак, стверджують у мін'юсті РФ, сьогодні апеляційний суд став на бік російського мін'юсту, який заявив, що в арбітражного трибуналу немає юрисдикції на розгляд цього спору.

"Російській Федерації вдалося довести, що так звані інвестиції, а саме кримське відділення "Ощадбанку", було створено до 1 січня 1992 року, тобто ще в радянський період, у зв'язку з чим вони не підпадають під дію Угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій", – заявили в російському відомстві.

За даними РБК, це перше рішення закордонного суду на користь Росії за численними позовами українських компаній проти РФ про активи у Криму. У повідомленні мін'юсту Росії йдеться, що це рішення матиме "прецедентне значення".

Аргумент про те, що інвестиції позивачів було зроблено ще в радянський період, коли Росія та Україна були єдиною державою, а отже, не можуть потрапляти під захист двосторонньої інвестиційної угоди двох країн, Росія використовує й у низці інших "кримських" спорів, сказав РБК партнер адвокатського бюро "Іванян і партнери" Андрій Горленко, який брав участь у цій справі на боці Росії.

"Ощадбанк" станом на березень 2014 року мав найбільшу банківську мережу у Криму. Як говорив в інтерв'ю "Радіо НВ" попередній голова "Ощадбанку" Андрій Пишний, банк після анексії повністю втратив контроль над усіма активами у Криму. "Одного дня відділення "Ощадбанку" перетворилися на відділення банку РНКБ із нашими ж співробітниками, нашою технікою, нашими приміщеннями – просто на інший банк... І готівку, і те, що було у сховищах, і кредити – усе експропрійовано так званою владою Криму і підконтрольними їм банківськими структурами", – розповів він.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

"Ощадбанк" вважає рішення апеляційного суду про відсутність в арбітражу юрисдикції у справі про компенсацію збитків, зумовлених анексією Криму, помилковим із погляду права і таким, що суперечить усталеній прецедентній практиці.

За матеріалами: Гордон
Добавлено: 31-03-2021, 15:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх