Країни Балтії вперше повністю відмовилися від російської електроенергії

Комерційні поставки електроенергії між Росією і Латвією протягом 8 і 11 квітня були повністю припинені.

Про це повідомляє в понеділок, 12 квітня, російське видання "Коммерсант" з посиланням на свої джерела.

Як зазначає видання, саме в ці дні проходили випробування з відключення ЛЕП між Білоруссю і Литвою для перевірки енергосистем перед повним виходом балтійських країн з енергокольца БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія і Литва).

"На момент проведення випробувань пропускна спроможність перетину Росія-Латвія для комерційних поставок була встановлена ​​рівною нулю, планові поставки не здійснювалися ... повідомило одне з джерел" Комерсант ". Латвійський системний оператор (AST) обнулив перетоки по перетину Росія-Латвія без пояснення причин, розповів інший співрозмовник, знайомий з ситуацією. Хоча, на погляд російської сторони, технічної необхідності в цьому не було ", - йдеться в замітці.

Через припинення експортних поставок до Латвії і закриття ЛЕП між Білоруссю і Литвою всередині Росії дещо впали попит і ціни на електроенергію. При цьому в країнах Балтії ціни навпаки зросли.

Енергокольцо БРЕЛЛ з'єднує енергосистеми п'яти країн з часів СРСР, що дозволяє вести між ними перетікання електроенергії. Балтійські країни хочуть вийти з БРЕЛЛ до 2025 року, з'єднавши свої енергосистеми з континентальною Європою і Скандинавією. Експорт з РФ в регіон припиниться, а Калінінградська область буде ізольована.

За матеріалами: Телеграф

Добавлено: 12-04-2021, 11:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх